Huawei akan mengenakan bayaran kepada Apple dan Samsung untuk royalti 5G tanpa wayar mereka

Huawei akan mula mengenakan royalti kepada pembuat telefon pintar yang menggunakan teknologi 5G yang dipatenkan, dan diharapkan dapat membuka aliran pendapatan baru yang menguntungkan kerana sekatan AS melanda perniagaan pengguna syarikat itu.

Huawei merancang untuk mengenakan bayaran untuk telefon pintar yang boleh menyambung ke 5G dan rangkaian mudah alih generasi terdahulu. Menurut Jason Ding & nbsp,Ketua Harta Intelek Huawei;Bercakap& nbsp pada acara pada hari Selasa; .  

Huawei akan mengenakan harga yang lebih rendah daripada beberapa pesaing. Nokia mengatakan bahawa kadar pelesenan untuk teknologi 5Gnya akan dibatasi pada EUR3 ($3,58) setiap peranti pada tahun 2018, sementara syarikat telekomunikasi Sweden Ericsson mengatakan ia akan mengenakan bayaran antara $2.5 hingga $5 setiap peranti, CNBC Dilapor.

Raksasa telekomunikasi China dilaporkan sedang berusaha untuk mengadakan perbincangan dengan gergasi mudah alih seperti Apple dan Samsung mengenai royalti 5GSong Liuping, ketua pegawai undang-undang syarikat. Huawei percaya bahawa antara 2019 dan 2021, ia boleh menjana kira-kira $1.2 bilion hingga $1.3 bilion hasil daripada pelesenan paten.

Lihat juga:Huawei menafikan khabar angin kenderaan elektrik dan akan membantu pengeluar menukar kereta

Apabila generasi baru rangkaian selular selesai, gergasi telekomunikasi termasuk Huawei, Nokia, Ericsson, LG Electronics dan Qualcomm akan menyumbang kepada penubuhan satu set standard baru untuk mencapai kebolehoperasian telefon pintar global. Dalam proses ini, syarikat-syarikat ini merancang teknologi yang boleh dipatenkan kemudian. Paten ini, yang penting untuk standard 4G atau 5G, akan ditetapkan sebagai “paten penting standard” atau SEP.

Diyakini secara meluas bahawa syarikat telekomunikasi mempunyai hak untuk mengenakan royalti paten dari pengeluar telefon pintar yang menggunakan SEP untuk membuat peralatan.  

Menurut  AnalisisMenurut & nbsp firma penyelidikan teknologi GreyB; , Huawei memiliki 3.007 siri paten 5G, di mana 18.3% adalah SEP-lebih banyak daripada syarikat lain di dunia.

Teknologi canggih ini mempunyai prospek yang luar biasa, menurut   Penjualan peralatan 5G global dijangka meningkat dari AS $5.53 bilion pada tahun 2020 kepada AS $667.9 bilion pada tahun 2026;Penyelidikan Pasaran BersamaLangkah Huawei untuk mengewangkan teknologi 5Gnya boleh membuat kerugian dalam penghantaran telefon pintar akibat sekatan A.S..

Pada tahun 2019, pentadbiran bekas Presiden A.S. Donald Trump menyenaraihitamkan pembuat telefon bimbit China, menghalang syarikat A.S. daripada mengeksport beberapa teknologi kepada Huawei, yang menjejaskan keupayaan Huawei untuk mereka bentuk cip dan telefon pintar. Menurut  ReutersSelama masa Trump, Amerika Serikat juga menekan sekutu, termasuk Inggris dan Jepang, untuk berhenti membeli peralatan Huawei untuk mengembangkan jaringan 5G domestiknya.