Hongsong, komuniti minat dalam talian untuk orang tengah dan tua, menerima pelaburan dan pembiayaan utama dari 100 Capital

Pada hari Rabu, Hongsong, komuniti minat dalam talian untuk pertengahan umur dan warga tua di China, mengumumkanIa baru-baru ini menerima pembiayaan bernilai 100 juta yuan. BAI Capital adalah pelabur utama, dan pemegang saham sebelumnya Matrix Partners, Genesis Partners Capital CCV dan Lanchi Ventures juga turut serta dalam pelaburan tersebut. Hongsong akan menggunakan dana untuk pengembangan produk dan pengembangan pasaran untuk melayani pelanggan dengan lebih baik.

Hong Song memberi tumpuan kepada pesara Cina dan mengabdikan diri untuk “minat sosial”, merangkumi muzik vokal, alat muzik, kaligrafi, lukisan, tarian, bacaan, kesihatan, digital, bahasa Inggeris, pelancongan dan bidang lain.

Hongsong menggunakan sumber Internet untuk menyatukan guru dari seluruh negara, yang membolehkan pesara tidak hanya belajar dalam talian, tetapi juga membuat rakan yang berpikiran sama dari seluruh negara dan menjalin hubungan baru melalui platform ini. Dengan populariti aplikasi, Korea Pine telah melayani lebih dari 10 juta pesara dan terus berkembang.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Hongsong Li Qiao mengatakan bahawa Hongsong enggan didefinisikan sebagai platform untuk pendidikan hanya untuk orang pertengahan dan tua. Sebaliknya, syarikat ini berusaha untuk membantu orang berteman dengan minat yang serupa pada usia mereka. Hongsong berharap dapat membina platform baru untuk rantai hubungan dan membantu menyelesaikan kesunyian yang dirasakan oleh beberapa orang tua ketika generasi muda bekerja dan belajar.

Yu Long, pengasas dan rakan pengurusan 100 Capital, mengatakan bahawa dengan perubahan dinamika penduduk, sebilangan besar orang akan bersara dalam 5 hingga 10 tahun ke depan, dan generasi baru orang pertengahan umur dan tua akan mempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk hiburan dan kualiti hidup mereka. Mereka juga akan mempunyai lebih banyak kuasa perbelanjaan dan lebih banyak masa. Oleh itu, akan ada banyak peluang perniagaan dalam transformasi baru perubahan demografi ini.

Lihat juga:Raksasa teknologi China Tencent melancarkan platform video baru untuk menarik pengguna tua dan luar bandar

Menurut data dari Biro Perangkaan Nasional, jumlah orang yang berusia lebih dari 60 tahun akan melebihi 260 juta pada tahun 2020, merangkumi 18.7% daripada jumlah penduduk. Menjelang 2025, jumlah itu boleh melebihi 300 juta. Dengan penuaan penduduk China dan peningkatan keperluan rohani orang pertengahan umur dan warga tua, bilangan pesara dalam talian telah meningkat dengan ketara.