Hillhouse Capital menafikan bahawa pengasas Zhang Lei menghadapi hukuman kawalan sempadan

Hillhouse pada hari Isnin menafikan laporan terdahulu bahawa pengasasnya Zhang Lei kini menghadapi hukuman oleh pihak berkuasa kawalan sempadan. Firma modal teroka telah melaporkan kes itu kepada polis dan berhak menuntut semua undang-undang.

Seorang yang rapat dengan perkara itu berkata, kos menyebarkan khabar angin seperti itu terlalu rendah.

Menurut resit kes dalam laporan itu, polis Beijing telah menerima kes fitnah bagi pihak Zhang Lei.

Zhang Lei mengasaskan Hillhouse Capital pada tahun 2005 dan sejak itu telah melabur dalam rangkaian syarikat yang berjaya, termasuk JD.com, Tencent, ByteDance, Meituan, Zoom, CATL, Gree, dll. Entiti yang pakar dalam teknologi canggih menyumbang lebih daripada 80% daripada keseluruhan susun atur pelaburan Hillhouse.

Sejak tahun 2020, karya, pidato, dan wawancara Zhang Lei sering muncul di mata masyarakat. Di pasaran sekunder, projek yang disertai oleh Hillhouse Capital sangat dicari oleh institusi dan pelabur, dan harga saham kebanyakan projek meningkat tajam pada hari pertama IPO.

Baru-baru ini, industri pendidikan China telah mengalami kemunduran besar oleh pengawal selia. Hillhouse Capital melikuidasi pelaburannya di Tal Education dan Yiqi Education seawal suku pertama 2021, menyebabkan Zhang Lei menjadi topik hangat lagi.

Lihat juga:Hillhouse Capital memperoleh perniagaan perkakas rumah Philips dengan harga 34 bilion yuan