HeyTea untuk menyelesaikan pusingan pembiayaan baru $9.27 bilion

HeyTea, rangkaian teh susu Cina, hampir menyelesaikan pusingan pendanaan baru, kata beberapa sumber bebas, lapor PEDaily. Buat masa ini, jumlah pusingan belum diungkapkan, walaupun syarikat itu kini bernilai sekitar $9.27 bilion. HeyTea tidak mengulas mengenai perkara itu.

Berdasarkan maklumat yang ada sekarang, IDG Capital, pelabur He Boquan, Meituan Dragon Ball Capital, Sequoia China, Black Ant Capital, Tencent, Hillhouse Capital, Coatue dan institusi lain dipercayai menjalankan pusingan pembiayaan ini.

EqualOcean melaporkan bahawa setakat ini, HeyTea telah menyelesaikan empat pusingan pembiayaan.

Pada bulan Ogos 2016, HeyTea menyelesaikan pembiayaan Siri A pertama melebihi 100 juta yuan dengan IDG Capital sebagai salah satu pelabur. Pada bulan April 2018, ia menerima 400 juta yuan dalam pusingan B dari Meituan Dragon Ball Capital dan Black Ant Capital sebagai pelabur; Pada bulan Julai 2019, HeyTea menerima pusingan pembiayaan B + dari Tencent Investment dan Sequoia Capital China Fund, tetapi jumlah tertentu tidak didedahkan.

HeyTea mengumpulkan pusingan pendanaan terbarunya pada bulan Mac 2020, pusingan Siri C yang diketuai oleh Hillhouse Capital China dan Coatue Management. Beberapa sumber mengatakan bahawa HeyTea bernilai sekitar 16 bilion yuan setelah pembiayaan Seri C, dan dikatakan bernilai lebih dari 20 bilion yuan pada awal 2021. Nampaknya penilaian HeyTea telah meningkat lebih dari 40 bilion yuan hanya dalam enam bulan.

Pada tahun 2012, HeyTea ditubuhkan di sebuah lorong bernama Jiangbianli di Jiangmen, Guangdong. Minuman inovatif telah mencipta era baru minuman berasaskan teh, menyuntik rasa keju yang unik. Pengasas syarikat, Nie Yunzhen, dilahirkan pada tahun 1991 dan akan menubuhkan jenama teh moden yang paling berharga di China. Dalam temu bual, Nie bercakap tentang kegelisahannya yang kerap dan menyedari bahawa dia masih mempunyai banyak perkara untuk diperbaiki dan bekerja keras, “Saya menghabiskan sebahagian besar masa saya memikirkan perkara baru dan produk terkini untuk pengguna, seperti Heytea Go, yang berasal dari sesi sumbang saran”.

Pada Februari 2021, laporan tahunan 2020 menunjukkan bahawa pada 31 Disember 2020, syarikat telah membuka hampir 700 kedai di 61 bandar di seluruh dunia. Menurut siaran awam terbarunya, jumlah kedai HeyTea telah melebihi 800.

Saingan Heytea Nayuki’s Tea dijangka bernilai lebih dari HK $45 bilion ketika disenaraikan di Hong Kong pada 30 Jun.

Lihat juga:Rangkaian teh bubble Nayuki disenaraikan di Hong Kong dengan harga $500 juta

Seorang pelabur yang dekat dengan HeyTea mengatakan syarikat itu tidak akan mengemukakan IPO pada bila-bila masa dalam masa terdekat.