Hasil penyelidikan solar Hα pertama China (CHASE) dilancarkan secara rasmi

Pada 30 Ogos,Hasil penyelidikan solar Hα pertama China (CHASE) dilancarkan secara rasmiSebelum ini, pada 28 Januari tahun ini, Zhao Jian, pengarah Pusat Pemerhatian dan Data Bumi Pentadbiran Angkasa Negara China (CNSA), menyatakan pada sidang media bahawa CHASE telah mencapai serangkaian hasil eksperimen teknikal dan saintifik, yang akan dikeluarkan oleh CNSA sepanjang tahun.

Pelancaran instrumen yang berjaya mencipta sejarah satelit khas pertama China untuk pengesanan solar.

Chase telah mencapai pengesahan prestasi on-orbit dan aplikasi kejuruteraan teknologi platform satelit dengan ketepatan kedudukan ultra tinggi dan kestabilan ultra tinggi untuk pertama kalinya di dunia. Secara khusus, CHASE mencapai ketepatan kedudukan ultra tinggi dengan ketepatan kamera 10-4 ° dan kestabilan 10-5 °/s melalui penggerak levitasi magnet berketepatan tinggi dengan lebar jalur yang besar.

Pada masa yang sama, CHASE menyelesaikan aplikasi on-orbit antarabangsa pertama spektrometer pencitraan Hα ruang suria, berjaya merealisasikan pengimejan pengimbasan spektrum Hα solar angkasa pertama di dunia, dan memperoleh garis spektrum Hα suria, garis SiI dan garis FeI di orbit untuk pertama kalinya. Struktur halus.

Navigator velocimetry solar diskriminasi frekuensi atom yang dibawa oleh Chase telah menyedari aplikasi on-orbit antarabangsa pertama mengenai prinsip diskriminasi frekuensi atom. Set peralatan ini dengan tepat dapat menentukan perubahan frekuensi cahaya matahari dalam masa nyata, dan kemudian memperoleh halaju radial satelit relatif terhadap matahari.

Lihat juga:China melancarkan misi Shenzhou 14 berawak untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa

Pada 14 Oktober 2021, Datong berjaya dilancarkan di Pusat Pelancaran Satelit Taiyuan. Semasa operasi, CHASE melakukan pemerhatian saintifik sesuai dengan rancangan misi yang telah ditetapkan.Pada masa ini, ia telah memperoleh sejumlah 50Tbit data pemerhatian mentah dan menghasilkan sekitar 300Tbit data saintifik. Data ini sangat penting untuk misi penerokaan ruang suria seterusnya dan untuk meningkatkan pengaruh antarabangsa China dalam bidang sains angkasa.

Perlu disebutkan bahawa data saintifik CHASE akan dikongsi secara global.

Pada masa ini, Pentadbiran Angkasa China telah mengatur unit-unit yang relevan untuk mengusulkan serangkaian rancangan misi seperti pengesanan solar L5 matahari-bumi, pengesanan orbit kutub suria, dan pengesanan pendekatan suria.