Harga saham pesaing ByteDance Kuaishou jatuh, pendapatan siaran langsung jatuh, dan kerugian meningkat

Kuaishou Technology, pengendali platform video pendek kedua paling popular di belakang Douyin, merosot 11.6 peratus pada hari Selasa setelah syarikat itu melaporkan kerugian 7.3 bilion yuan ($1.14 bilion).

Syarikat yang disokong Tencent mengeluarkan & nbspnya;Prestasi kewangan  Melaporkan pendapatan suku pertama pada hari Isnin, dengan pendapatan meningkat 36.6 peratus kepada 17 bilion yuan ($2.65 bilion) daripada 12.5 bilion yuan ($1.95 bilion) pada tempoh yang sama tahun lalu. Di antara jumlah pendapatan, penjualan perniagaan siaran langsungnya turun 20 peratus, meningkat daripada penurunan 7 peratus pada suku sebelumnya. Kuaishou berkata ini sebahagiannya disebabkan oleh pelonggaran sekatan China yang menghalang orang daripada aktiviti sosial dan hiburan dalam talian.

Pengguna boleh memberi tip kepada tuan rumah siaran langsung dengan membeli hadiah maya di platform dan menghantarnya kepada pencipta kandungan. Platform ini akan mendapat potongan wang yang dibayar oleh pengguna, yang biasanya merupakan bahagian penting dari pendapatan platform. Empat tahun yang lalu, Kuaishou memperoleh 95% daripada pendapatannya dengan cara ini, tetapi dalam tiga bulan pertama tahun ini, jualan hadiah maya hanya menyumbang 42.6% daripada jumlah pendapatannya.

Permulaan yang berpusat di Beijing berusaha untuk mempelbagaikan aliran pendapatannya, yang membantunya mengurangkan penurunan pendapatan siaran langsung utamanya. Penjualan iklan dalam talian meningkat 161.5 peratus tahun ke tahun kepada 8.6 bilion yuan ($1.34 bilion), menyumbang 50.3 peratus daripada jumlah pendapatan Kuaishou pada suku tersebut, menjadikannya pemacu pendapatan terbesar syarikat. Pendapatan dari perkhidmatan lain, termasuk e-dagang, menyaksikan pertumbuhan penjualan terkuat, meningkat 589.1% tahun ke tahun kepada 1.2 bilion yuan ($187.3 juta), setelah nilai barang dagangan kasar syarikat adalah 118.6 bilion yuan ($18.5 bilion), meningkat 219.8% tahun ke tahun.

Kerugian bersih Kuaishou adalah 57.75 bilion yuan ($9 bilion), sementara kerugian operasi meningkat kepada 7.29 bilion yuan ($1.14 bilion) daripada 5 bilion yuan ($780.4 juta) tahun sebelumnya. Syarikat itu mengaitkan kerugian tersebut dengan lonjakan perbelanjaan penjualan dan pemasaran. Perbelanjaan penjualan dan pemasaran meningkat 44 peratus pada suku tersebut, menyumbang sekitar 69 persen dari pendapatannya, berkat kenaikan promosi. Perbelanjaan R&D juga meningkat tiga kali ganda ketika gergasi video pendek meningkatkan pengambilan pekerja untuk memberi tumpuan kepada teknologi canggih seperti kecerdasan buatan, Bloomberg  Dilaporkan.

Data pendapatan mendorong penganalisis bank Wall Street untuk mengurangkan sasaran harga mereka. Penganalisis Morgan Stanley mengatakan bahawa peningkatan pelaburan Kuaishou, jangkaan kerugian tahunan yang besar dan pendapatan streaming langsung yang lemah menyumbang kepada ini, Financial Times  Dilaporkan.

Platform video pendek kedua terbesar di dunia juga berharap dapat memperoleh pengguna di luar negara melalui aplikasi seperti video bunga matahari dan makanan ringan. Syarikat itu, yang memfokuskan sebahagian besarnya di Amerika Selatan dan Asia Tenggara, mempunyai lebih dari 150 juta pelanggan di luar China pada bulan April, meningkat daripada lebih dari 100 juta pada suku pertama, menurut laporan pendapatannya.

Lihat juga:Kuaishou Alliance melancarkan “2021 Super Partner Plan” untuk menyokong firma perikatan

Kuaishou mengeluarkan data pendapatannya sama seperti kerajaan China mengetatkan kawalan ke atas industri Internet China yang berkembang pesat. Google adalah salah satu daripada 34 syarikat teknologi terkemuka di China yang diperintahkan untuk mematuhi peraturan antimonopoli pada bulan April. Baru-baru ini, Google telah dikritik secara rasmi kerana pengumpulan data peribadi yang berlebihan dan tidak sah.  

Awal tahun ini, pengawal selia mengumumkan peraturan baru untuk industri e-dagang siaran langsung, yang memerlukan platform untuk mewujudkan sistem pengurusan risiko untuk mencegah produk rendah dan iklan yang menyesatkan. Platform internet juga diminta untuk membatasi jumlah permintaan digital yang dapat diberikan oleh pengguna kepada penyedia kandungan langsung.

Saham Kuaishou yang disenaraikan di Hong Kong jatuh kepada HK $205.2 ($26.43) sesaham pada hari Selasa, dan nilai pasaran syarikat menyusut sebanyak $14 bilion. Syarikat itu melancarkan IPO blockbuster di Hong Kong pada bulan Februari, mengumpulkan lebih dari $5.4 bilion, menjadikannya IPO terbesar di dunia sejak wabak koronavirus bermula.