Guangzhou akan melancarkan 6 laluan demonstrasi operasi memandu sendiri dan 50 bas memandu sendiri

Pada hari Isnin, Guangzhou, bandar ketiga terbesar di China selepas Beijing dan Shanghai, meluluskan rancangan untuk mengendalikan laluan ujian memandu autonomi. Rancangan ini merangkumi 6 laluan dan 50 bas memandu sendiri akan beroperasi. Kerajaan perbandaran juga mengemukakan langkah-langkah dan keperluan kerja untuk memastikan keselamatan operasi.

Rancangan ini akan dikerahkan secara bertahap dan akan memilih Kota Baru Guangzhou Zhujiang, Zon Perintis Kecerdasan Buatan dan Ekonomi Digital Pazhou, Menara Guangdong, Ibu Pejabat CBD Perisian Yuzhu dan kawasan lain.

Kumpulan Pengangkutan Awam Guangzhou milik kerajaan akan membeli 50 bas memandu sendiri dan satu set platform pusat pengurusan jarak jauh kenderaan melalui lelongan awam, dan membayar untuk tahun pertama operasi. Menurut rancangan itu, kadar kemalangan bas autonomi mestilah 90% lebih rendah daripada bas biasa.

Dari segi memastikan keselamatan operasi, Pengangkutan Awam Guangzhou akan menyediakan rancangan pengeluaran dan operasi untuk 6 laluan dalam projek ini, menentukan lokasi terminal dan stesen setiap laluan, waktu perkhidmatan yang diperlukan untuk setiap laluan yang berbeza, dan akhirnya menentukan selang waktu berlepas dan standard pengecasan. Syarikat akan menjelaskan keperluan perkhidmatan operasi dan kaedah penilaian garis, dan mengambil langkah-langkah untuk menangani sebarang masalah yang mungkin timbul daripada teknologi baru. Pada masa yang sama, pasukan anggota keselamatan di atas kapal akan dilatih untuk enam laluan dan bas autonomi.

Lihat juga:Baidu melancarkan projek perintis teksi Apollo Robotaxi di Guangzhou

Pada 15 Julai, Guangzhou telah mengeluarkan notis ujian kepada 127 kenderaan rangkaian pintar di bawah 10 pengeluar yang berbeza termasuk WeRide, Pony.ai, Baidu Apollo, GAC Automobile, dan Didi Woya Technology.

Sejak awal tahun ini, WeRide, Pony.ai, Baidu Apollo, GAC Automobile dan syarikat automotif lain telah secara aktif mengambil bahagian dalam penghantaran kenderaan yang diperlukan, berjumlah lebih dari 20 kenderaan memandu sendiri dan lebih daripada 30 kenderaan penghantaran logistik tanpa pemandu, dan telah mengangkut lebih dari 260 tan bahan.