Gergasi teksi Didi Chuxing akan menyediakan pemandu dengan jadual pembayaran untuk meningkatkan ketelusan

Syarikat pengangkutan ChinaDidi TravelDi tengah kebimbangan rasmi mengenai mekanisme penetapan harga platform dan tuduhan kadar komisen yang tidak adil, syarikat itu terus maju dengan janji ketelusan yang lebih tinggi, terutama berkaitan dengan pampasan pemandu.

Sun Shu, Ketua Pegawai Eksekutif perniagaan teksi Didi dan ketua jawatankuasa pemandu, mengatakan dalam surat terbuka kepada pemandu platform bahawa syarikat itu akan memperkenalkan ciri baru yang akan memberi pemandu data terperinci mengenai kadar gaji dan komisen.

Mulai bulan Julai, semua pemandu Didi dapat mengakses dan melihat tiga set angka: bahagian pendapatan yang diperoleh setiap perjalanan pada minggu lalu; Peratusan purata pendapatan yang diperoleh dari semua pesanan dalam tujuh hari terakhir; Dan peratusan purata pendapatan yang diperoleh dari semua pesanan pada hari terakhir.

Sun turut mengakui percubaan terakhir Didi pada awal Mei lalu adalah menerusiMendedahkan mekanisme pendapatannya untuk kali pertamaDan pecahan kos purata untuk tahun 2020 gagal mendapatkan kembali kepercayaan pemandu.

Menurut syarikat itu, pemandu menerima 79.1 peratus daripada apa yang dibayar oleh penumpang dan selebihnya digunakan untuk subsidi penumpang, kos operasi syarikat dan cukai. Dari semua pesanan, 2.7% daripada “kes ekstrem” adalah bahawa Didi menerima 30% daripada jumlah perbelanjaan perjalanan.

Dalam surat itu, Sun menekankan bahawa angka itu telah diturunkan kepada 0.03% sejak 7 Mei.

“Kami akan melakukan yang terbaik untuk menjaga digital ini sehingga dihapuskan sepenuhnya,” kata eksekutif itu, sambil menambah bahawa platform itu mengalu-alukan pemandu untuk melaporkan situasi seperti itu.

Didi Chuxing adalah salah satu daripada 10 platform perjalanan yang dipanggil pada 14 Mei oleh pengawal selia China, termasuk Kementerian Pengangkutan dan Pentadbiran Ruang Siber China, mengenai kadar komisen yang tinggi, harga yang tidak adil dan salah laku lain.

Pengawal selia memerlukan platform termasuk Meituan, Amap, Huolala dan Express Taxi untuk mengambil langkah segera untuk memberitahu pemandu mengenai komisen dan bayaran perantara tepat pada masanya, dan untuk memperbaiki mekanisme harga dan pengedaran. Syarikat-syarikat itu juga diperintahkan untuk memperbaiki pelanggaran hak pekerja dan mengelakkan kerja lebih masa.

Bulan lalu, Reuters melaporkan bahawa Didi yang berpangkalan di Beijing telah mengemukakan permohonan rahsia kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) untuk tawaran awam awal yang diketuai oleh Goldman Sachs dan Morgan Stanley. Sumber memberitahu Reuters bahawa syarikat itu boleh bernilai setinggi $70 bilion hingga $100 bilion.

Lihat juga:Pembuat kenderaan China GAC Group dan Didi Chuxing akan bersama-sama mengembangkan kenderaan elektrik memandu sendiri

Sejak penubuhannya di China sembilan tahun yang lalu, platform ini telah mengumpulkan lebih dari 550 juta pengguna dan 31 juta pemandu. Ia juga beroperasi di 14 pasaran luar negara, termasuk Australia, Jepun, Amerika Latin, Mexico dan Rusia.