Gergasi elektrik China Gree untuk memperkenalkan Huawei HarmonyOS

Menurut Zdnet, Dong Mingzhu, ketua Gree Electric, ingin memperkenalkan HarmonyOS Huawei.

Gree Group menghasilkan penghawa dingin, pemanas air, peti sejuk, peralatan rumah tangga dan telefon pintar. Menurut data dari Huatai Securities Research Institute, Gree menduduki tempat pertama di pasaran penghawa dingin rumah China dengan bahagian 36.9% tahun lalu. Gree juga menduduki tempat ke-7 di antara syarikat China dari segi pendaftaran paten tahun lalu, menunjukkan kekuatan teknikalnya yang kuat.

Walaupun Gree menguasai pasaran penghawa dingin, ia masih lemah di ruang telefon pintar. Dong Mingzhu juga menyatakan secara terbuka bahawa dia tidak akan meninggalkan perniagaan telefon bimbit, dengan mengatakan, “Telefon kami dapat berbicara bahkan di Tibet. Kami dapat mengembangkan fitur khusus untuk memenuhi kebutuhan organisasi tertentu”.

Sudah sebulan Huawei mengeluarkan Harmony OS 2. Huawei menyumbangkan pakej struktur teras HarmonyOS dan semua keupayaan asas yang berkaitan dengan kod kepada Yayasan OpenAtom. Syarikat lain boleh memanfaatkan sumber terbuka dan mengubahnya mengikut kehendak mereka.

Lihat juga:Model SUV baru BAIC akan menggunakan Huawei HarmonyOS

Dalam ekosistem Harmony OS, syarikat perkakas rumah adalah yang paling aktif. Banyak jenama perkakas rumah mengumumkan bahawa mereka telah bergabung dengan kem Harmony OS untuk mengembangkan sistem perkakas rumah menggunakan Harmony OS.

Midea dilaporkan sebagai jenama perkakas rumah pertama yang dilengkapi dengan HarmonyOS. Menurut rekod syarikat, pada Mei 2021, hanya dalam satu tahun, Midea telah melancarkan 17 kategori dan 74 produk yang dilengkapi dengan Harmony OS. Haier, Joyoung, Meizu, BAIC, JD.com, Suning dan iFLYTEK juga mengumumkan bahawa mereka akan bergabung dengan keluarga OS yang harmoni.

Wang Chenglu, presiden bahagian perisian Huawei Consumer Business Group, mengatakan pada bulan Jun bahawa jumlah peranti yang membawa Harmony OS akan meningkat dari 300 juta menjadi 400 juta pada akhir 2021.

Dunia luar umumnya percaya bahawa penggunaan HarmonyOS Gree sangat penting bagi pasaran perkakas rumah China. Sebelumnya, syarikat telefon pintar China Meizu juga mengatakan akan menggunakan HarmonyOS dalam produk rumah pintarnya.