Gergasi e-dagang Asia Tenggara Shopee memberhentikan pekerja

Gergasi e-dagang Asia Tenggara Shopee melancarkan program pemberhentian pekerja. Pasukan yang dilaporkan terjejas oleh pemberhentian itu termasuk pasukan ShopeeFood dan ShopeePay di Asia Tenggara, pasukan Shopee di Mexico, Argentina dan Chile, serta pasukan rentas sempadan yang menyokong pasaran SepanyolPelbagai sumber media pada Selasa.

Shopee menyebut putaran pemberhentian ini sebagai “pengoptimuman”,Tujuannya adalah untuk menyesuaikan operasi segmen dan pasaran tertentu. Butiran diberikan dalam memo Shopee, yang menyatakan, “[Memandangkan] peningkatan ketidaktentuan ekonomi yang lebih luas, kami menganggapnya bijaksana untuk membuat penyesuaian yang sukar tetapi penting untuk meningkatkan kecekapan operasi kami dan memusatkan sumber daya kami. Ini adalah untuk memastikan bahawa sebagai perniagaan, kita sentiasa berada dalam kedudukan terbaik untuk mencapai pengembangan yang mampan dan akhirnya memenangi pasaran. “

Selain itu, menurutCNA, Presiden Kumpulan Shopee Chris Feng juga berkata Shopee akan menamatkan operasi percubaan awal di Sepanyol, satu lagi kemunduran selepas Shopee menarik diri dari pasaran Perancis dan India. Bagaimanapun, katanya, perniagaan mereka akan terus beroperasi seperti biasa di Mexico, Argentina, Chile serta Asia Tenggara dengan perkhidmatan ShopeeFood dan ShopeePay.

Disokong oleh Laut, Shopee ditubuhkan pada tahun 2015 dan dikenali sebagai “syarikat tempatan” di Singapura, tetapi masih mengalir darah e-dagang China. Sama ada Li Zhengwei, Ketua Pegawai Eksekutif Sea Group, yang berpengalaman dalam pasaran China, atau Feng, Ketua Pegawai Eksekutif Shopee, rujukan mereka masih merupakan “gaya” e-dagang domestik. Fung khususnya menjadi Pengurus Besar dan Ketua Pegawai Perolehan Lazada Asia Tenggara selepas tujuh tahun bersama McKinsey.

Lihat juga:Tesla memberhentikan 10% pekerjaan di seluruh dunia, pengambilan pekerja China berterusan

Banyak syarikat teknologi dan Internet di Asia Tenggara baru-baru ini memberhentikan pekerja, termasuk platform kewangan peribadi Singapura StashAway (14%), alat pembukuan PKS Indonesia Lummo (30%), platform pembrokeran harta tanah Vietnam Propzy (50%), dan platform pendidikan dalam talian Indonesia Zenius (20%) dll. Seorang pengurus negara Tesla yang berpangkalan di Singapura mengumumkan di LinkedIn bahawa jawatannya dipotong dalam pusingan terbaru 10% pemberhentian Tesla.