Geely boleh melancarkan jenama telefon pintar mewah baru

Startech, yang diasaskan oleh Li Jiaxiang, pengerusi pembuat kereta China Geely, baru-baru ini memperoleh jenama telefon pintar bernama Meizu. Pada 5 Julai, seorang blogger industri automotif mendedahkanGeely dan Meizu akan melancarkan jenama baru mereka sendiri pada masa akan datangPada masa yang sama mengekalkan jenama Meizu, yang akan memberi tumpuan kepada telefon pintar mewah dengan harga 6,000-9,000 yuan ($895-1342).

Menurut kontrak yang ditandatangani oleh kedua-dua pihak, Interstellar Technology memegang 79.09% Meizu dan memperoleh kawalan bebas syarikat. Shen Ziyu, naib ketua Interstellar Technology, berkhidmat sebagai ketua Meizu. “Jenama ini akan terus mengekalkan jenama dan pasukannya yang berdiri sendiri dan akan mengeluarkan produk baru tahun depan,” kata Shen.

Blogger kereta melihat penubuhan jenama baru sebagai “langkah berani”. Bagaimanapun, bahkan Huawei, vivo dan OPPO baru saja mendapat pijakan di pasar kelas atas dengan produk yang berharga lebih dari 5.000 yuan ($746). Tetapi pasaran 8,000-9,000 yuan ($1,193-1,342) dikendalikan oleh Apple dan Samsung.

Pada masa yang sama, blogger mengatakan bahawa cip pemproses aplikasi (AP) yang dikembangkan sendiri syarikat untuk telefon pintar kini dalam proses 7nm, sementara cip proses 4nm sedang dikembangkan dan dijangka akan beroperasi pada separuh kedua 2024. Di samping itu, syarikat itu akan menghasilkan kacamata AR dengan sistem penyelidikan dan pembangunan bebas.

Raksasa telefon pintar memasuki industri pembuatan kenderaan, kata blogger itu, dan syarikat gergasi automatik Geely telah menambahkan kilang telefon pintar ke sistem produknya. Semua orang mahu membuka keseluruhan jalan interkoneksi pintar mudah alih. Berbanding dengan pembuat telefon pintar yang berubah menjadi pembuat kereta, Geely mungkin merasa lebih mudah untuk membina telefon pintar kerana mempunyai rangkaian perniagaan yang lengkap seperti membuat cip, kenderaan, telefon pintar dan terlibat dalam interaksi.

Lihat juga:Pengerusi Geely memperoleh jenama telefon pintar Meizu dalam usaha sama

Sejajar dengan itu, Xiaomi sebelumnya mengumumkan bahawa ia akan membina kenderaan yang lengkap. Mengenai kemajuan Xiaomi Motors, Presiden Xiaomi Wang Xiang mengatakan pada pertemuan laporan kewangan yang diadakan pada bulan Mei bahawa syarikat itu terus melabur sumber daya dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi teras. Pada masa ini, pelan penghantaran asal firma tetap tidak berubah, dan setiap usaha dibuat untuk meneruskan seperti yang dirancang. Walaupun Huawei mengaku tidak membina kenderaan yang lengkap, ia secara aktif menyediakan syarikat kereta dengan penyelesaian rangkaian pintar untuk kenderaan untuk membantu syarikat kereta mengembangkan produk berkualiti tinggi. 4 Julai,Model AITO M7-dilengkapi dengan kokpit pintar Huawei Harmony OS-dilancarkan secara rasmi, dan kumpulan pertama akan dihantar pada bulan Ogos dengan harga 319,800 yuan ($47,682) dan ke atas.