Geely bertujuan untuk mencapai neutraliti karbon pautan penuh pada tahun 2045

Geely Holding Group melepaskannyaLaporan Pembangunan Lestari 2021, dan untuk pertama kalinya mendedahkan matlamat untuk mencapai peneutralan karbon rantai penuh pada tahun 2045. Geely telah menubuhkan pelbagai laluan teknologi untuk mencapai matlamat ini, seperti melalui model elektrik tulen, plug-in dan metanol.

Laporan itu menunjukkan Geely menyumbang kepada matlamat pembangunan mampan global dengan memberi tumpuan kepada menangani perubahan iklim, pemuliharaan sumber, keselamatan perjalanan, tanggungjawab data, tanggungjawab pekerja dan sosial serta etika perniagaan.

Geely juga secara aktif mempromosikan perumusan sasaran pelepasan karbon untuk kumpulan perniagaan dan sub-jenamanya. Khususnya, Geely berjanji untuk mengurangkan pelepasan karbon kitaran hidup basikal lebih dari 25% menjelang 2025 (dengan 2020 sebagai tahun asas) dan mencapai neutraliti karbon menjelang 2045. Menurut laporan itu, pada tahun 2021, penjualan kenderaan tenaga baru Geely meningkat lebih dari 94% tahun ke tahun. Di samping itu, penjualan Geely Automobile akan terus dioptimumkan pada tahun 2022, dan jumlah produk tenaga baru akan terus meningkat.

Volvo Geely merancang untuk menjadi syarikat kenderaan elektrik tulen 100% pada tahun 2030 dan mencapai peneutralan iklim pautan penuh pada tahun 2040. Matlamat Uxing Technology adalah untuk mencapai peneutralan karbon operasi pada tahun 2023 dan pelepasan sifar bersih dari semua pesanan perjalanan pada tahun 2035. Polaris akan berusaha untuk melancarkan produk neutral iklim pada tahun 2030 dan menjadi neutral iklim pada tahun 2040.

Lihat juga:Polaris yang disokong Geely akan bergabung dengan SPAC Gores Guggenheim untuk disenaraikan

Berfokus pada keseluruhan kitaran hidup kenderaan, Geely mengintegrasikan konsep kelestarian ke dalam keseluruhan rantaian nilai pemilihan dan reka bentuk bahan mentah, pembuatan, pembungkusan, logistik, dan kitar semula sumber untuk membantu merealisasikan transformasi hijau industri automotif.

Laporan itu menekankan bahawa Geely telah melabur lebih daripada 140 bilion yuan ($20.9 bilion) dalam penyelidikan dan pembangunan dalam tempoh 10 tahun yang lalu dan mempunyai kira-kira 18,000 paten yang sah. Penjualan kenderaan tenaga baru pada tahun 2021 meningkat lebih daripada 94% tahun ke tahun. Geely telah mewujudkan sistem pendidikan dan latihan yang merangkumi keseluruhan kitaran kerjaya pekerja, mewujudkan “Geely Talent Forest”. Ia juga menubuhkan Dana Nilai Tambah Geely, bernilai hampir $500 juta. Sebanyak 693 juta yuan telah dilaburkan dalam projek “Geely Rain”.