Geely Automobile untuk menjual kereta elektrik Zeekr di kedai gergasi perkakas rumah Haier

Menurut laporan media China, Geely Automobile Holdings sedang berbincang dengan pembuat perkakas rumah Haier Group untuk menjual model pertama jenama kenderaan elektrik (EV) barunya, Zeker 001, di kedai khusus yang terakhir.

Sina Technology memetik Geely dan Haier sebagai berkata bahawa kedua-dua syarikat juga akan bekerjasama dalam bidang berkaitan automotif yang lain.

Geely adalah salah satu pengeluar kereta terbesar di China dan pemilik Volvo Cars. Pada bulan Mac tahun ini, Geely melancarkan jenama kereta elektrik mewah baru Zeekr, yang akan menghasilkan kereta berkuasa bateri berdasarkan platform Geely’s Open Source Sustainable Experience Architecture (SEA).

Zeekr 001 memulakan debutnya di Shanghai Auto Show pada bulan April dan dijangka mula dijual di China pada musim gugur ini. Geely yang berpangkalan di Hangzhou menjual 100,331 unit pada April 2021 termasuk jualan kereta Lynk & Co.

Lihat juga:Geely berharap dapat memasuki pasaran kenderaan elektrik mewah China dengan bantuan syarikat permulaan Zeekr

Dalam satu kenyataan, Haier mengesahkan kepada Sina Technology bahawa kedua-dua syarikat itu menjalin kerjasama strategik, termasuk kerjasama bersama dalam kereta bersambung, rumah pintar, saluran penjualan dan model, dan sistem pembayaran kewangan dan elektronik. “

Kerjasama antara kedua-dua pihak kini sedang berjalan dan kami akan mendedahkan perkembangan terkini dalam masa terdekat, “tambah Haier.

Pandaily telah menghubungi Geely untuk mendapatkan komen.

Model kerjasama itu akan serupa dengan yang ada di antara Huawei dan pembuat kereta elektrik Seres, tambah laporan itu. Seres akan melancarkan model pertama kolaborasi, Huawei Smart Selection SF5, untuk dijual di kedai pembuat telefon pintar di seluruh China, termasuk kedai dalam taliannya.

Sekiranya disahkan, ini akan menandakan kemasukan kedua Haier ke dalam kenderaan elektrik China tahun ini, setelah kerjasama strategik yang ditandatangani antara Haier dan SAIC pada bulan Mac untuk bersama-sama mengembangkan sistem pengangkutan pintar dan rumah pintar.

Kedua-dua syarikat juga akan bekerjasama dalam bidang pemanduan autonomi, logistik, pengembangan dan aplikasi bahan ringan,Laporan The PaperKedua-duanya juga akan menubuhkan dana untuk melabur dalam penyelidikan yang berkaitan.

Bulan lalu, Midea Group, salah satu pengeluar perkakas rumah terbesar di ChinaMengumumkanSyarikat itu memasuki pasaran kenderaan tenaga baru (NEV) dan merancang untuk menghasilkan pelbagai bahagian auto dan sistem kawalan.

Pembuat barang putih itu mengatakan akan mula mengembangkan lima komponen NEV utama, termasuk pemacu motor, pam air elektrik, pam minyak elektrik, pemampat elektrik dan motor stereng kuasa elektrik, di kilang Hefei anak syarikatnya Welling.