Geely Aerofugia melancarkan kereta terbang TF-2 yang dikembangkan sendiri

Semasa Persidangan Antarabangsa mengenai Mobiliti Udara Lanjutan (AAMIC) pada 25 Ogos,Aerofugia, anak syarikat Geely Technology Group, mengumumkan kenderaan demonstrasi teknologi bersaiz penuhDan kemajuan pembangunan kereta terbang TF-2. TF-2 adalah kereta terbang lima tempat duduk lepas landas dan pendaratan menegak elektrik tulen (EVTOL) yang dikembangkan secara bebas oleh Aerofugia. Ia memenuhi keperluan sifar pelepasan, kebisingan rendah, dan operasi komersial frekuensi tinggi di bandar dan kawasan antara bandar.

Dr. Guo Liang, Presiden dan Ketua Saintis Aerofugia, menghadiri AAMIC, berkongsi rancangan dan produk operasi perjalanan udara Aerofugia, dan memperkenalkan penyelesaian keseluruhan perjalanan ketinggian rendah dengan pesawat berawak lepas landas dan pendaratan menegak elektrik tulen TF-2 sebagai terasnya.

(Kredit gambar: Aerofugia)

Pada masa ini, prototaip TF-2 bersaiz penuh telah menyelesaikan pemasangan dan melancarkan barisan pemasangan, dan dijangka terbang untuk pertama kalinya pada akhir 2022. Aerifugia mendakwa telah membuat terobosan dalam teknologi utama proses dinamik kecondongan, menyelesaikan proses pengesahan dinamik kecondongan prototaip skala TF-2. Syarikat akan memberi tumpuan kepada dua pasaran utama perjalanan ketinggian rendah dan logistik ketinggian rendah. Khususnya, perjalanan ketinggian rendah bertujuan untuk operasi komersial berskala besar, sementara logistik ketinggian rendah didasarkan pada bidang “sub-wilayah” (dalam jarak 500 kilometer).

Sambil mengekalkan kebebasan teknologi teras dalam perniagaan mobiliti ketinggian rendah, Aerofugia akan menjalin usaha sama dengan Volocopter, peneraju global dalam pensijilan kelayakan udara UAM, pada bulan September 2021. Kedua-dua pihak akan bersama-sama mempromosikan pensijilan kelayakan udara dua hala produk mereka, dan secara aktif bekerjasama dengan rakan kongsi dalam pembinaan infrastruktur, operasi dan pengurusan lalu lintas udara.

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng He Xiaopeng mengeluarkan video kereta terbang

Kini, semakin banyak syarikat kereta melakukan industri kereta terbang. Pada bulan Julai tahun ini, Xiaopeng AEROHT melancarkan kereta terbang elektrik generasi kelima Voyager X2 yang dikembangkan sendiri dan dihasilkan. Maklumat rasmi menunjukkan bahawa Xiaopeng AEROHT’s Traveller X2 dapat membawa dua penumpang, dengan jarak hingga 35 minit, ketinggian penerbangan kurang dari 1.000 meter, dan kecepatan penerbangan maksimum 130 km/j. Ia dapat memenuhi keperluan perjalanan jarak pendek di dalam kota, dan juga dapat menyediakan senario seperti perjalanan, penyelamatan hutan belantara, dan pengangkutan perubatan. Ia juga dapat menyediakan perjalanan untuk pemandangan seperti pelancongan, penyelamatan hutan belantara, dan pengangkutan perubatan.