Gaotu Tchidu menjangkakan penurunan pendapatan yang mendadak

Penyedia perkhidmatan bimbingan kelas besar dalam talian China Gaotu Special Car DuKemas kini perniagaan dikeluarkan pada hari Khamis setelah pemerintah tempatan Beijing mengeluarkan syarat peraturan. Syarikat itu akan menghentikan perkhidmatan kaunseling akademik untuk pelajar sekolah menengah pada akhir Februari. Ini diharapkan dapat memberi kesan buruk yang signifikan terhadap pendapatannya.

Terpengaruh dengan berita itu, harga saham Gaotu turun 11.94% kepada AS $2.175 sesaham semalam, dengan nilai keseluruhan pasaran AS $558 juta.

Gaotu menyebut dalam pengumuman bahawa perkhidmatan bimbingan selepas sekolah untuk pelajar sekolah menengah perlu mengikuti kebijakan “pengurangan berganda” yang diumumkan oleh China pada bulan Julai 2021, yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan akademik.

Gao Tu akan menggunakan sumber dan pengetahuan yang terkumpul oleh perkhidmatan kaunseling subjek K-12 pada masa lalu untuk mengalihkan fokusnya kepada perkhidmatan pendidikan profesional, perkhidmatan pendidikan vokasional dan produk digital. Syarikat itu telah melihat permulaan yang baik untuk perniagaan bukan K12 dan yakin dapat melihat keuntungan dan aliran tunai operasi positif seawal suku keempat 2021.

Gaotu sebelumnya dikenali sebagai Genscher Xue. Ia ditubuhkan pada bulan Jun 2014 dan berjaya disenaraikan di Bursa Saham New York pada bulan Jun 2019. Sumber utama perniagaan dan pendapatan utama Gaotu adalah tunjuk ajar ekstrakurikuler K12 dalam talian. Laporan kewangan Gaotu untuk suku kedua 2021 menunjukkan bahawa pendapatannya adalah 2.232 bilion yuan, di mana 94% berasal dari kursus K12.

Lihat juga:New Oriental Education secara rasmi memasuki industri perniagaan siaran langsung

Namun, pengenalan dasar pengurangan dua kali secara tiba-tiba menyebabkan Gaotu mengalami pukulan yang lebih besar daripada syarikat bimbingan lain. Seperti New Oriental Education, perniagaan K9nya telah ditutup sepenuhnya, dan kini menghadapi penangguhan perniagaan pendidikan sekolah menengah.