Ganfeng Lithium memperoleh Lithea, yang berfokus pada Argentina, dengan harga AS $962 juta

Pada 11 Julai,Gergasi bahan bateri China Ganfeng LithiumMengumumkan bahawa lembaga pengarahnya telah bersetuju dengan anak syarikat milik penuh Ganfeng International untuk membeli Lithea Inc. yang berfokus pada Argentina dengan harga hingga $962 juta.

Lithea milik persendirian mempunyai hak untuk dua tasik litium di wilayah Salta yang kaya dengan mineral Argentina. Ganfeng Lithium mengatakan bahawa tujuan utama pemerolehan ini adalah untuk meningkatkan lagi kadar swasembada sumber syarikat dan meningkatkan daya saing teras syarikat.

Kebanyakan sumber litium global berasal dari tasik garam dan bijih litium batu keras. Tasik garam matang terutamanya diedarkan di Amerika Selatan dan China, manakala kebanyakan bijih litium tertumpu di Australia Barat. Dipengaruhi oleh wabak dan penurunan harga litium pada tahun 2020, syarikat sumber litium akan mengurangkan perbelanjaan modal dan memperlahankan pengembangan pada tahun 2020, mengakibatkan bekalan sumber litium baru yang terhad pada tahun 2021. Namun, dengan lonjakan permintaan hilir, harga bahan mentah bateri litium juga meningkat.

Laporan tahunan Ganfeng Lithium 2021 menunjukkan bahawa dalam tempoh pelaporan, syarikat mencapai pendapatan operasi sebanyak 11.162 bilion yuan (AS $1.66 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 102.07%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham adalah 5.228 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 410.26%.

Pada suku pertama tahun ini, sumber bijih litium masih memainkan peranan positif dalam pendapatan keseluruhan Ganfeng Lithium. Laporan suku tahunan syarikat menunjukkan bahawa dalam tempoh tersebut, pendapatan operasinya adalah 5.365 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 233.91%, dan keuntungan bersihnya adalah 3.525 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 640.41%.

Hingga kini, Ganfeng Lithium telah memperoleh kawalan terhadap sejumlah sumber litium berkualiti tinggi di Australia, Argentina, Ireland, Mexico, dan Qinghai, Jiangxi dan tempat-tempat lain di China. Pada masa yang sama, syarikat secara beransur-ansur memperluas ruang lingkup perniagaannya dari pengembangan sumber litium ke pemprosesan mendalam garam litium, peleburan litium logam, pembuatan dan kitar semula bateri litium dan bidang lain.

Lihat juga:Kes perdagangan orang dalam yang disyaki terhadap Ganfeng Lithium

Pada akhir bulan Jun tahun ini, Ganfeng Lithium menandatangani perjanjian kerangka kerja kerjasama strategik dengan pengeluar bateri kuasa SVOLT untuk melakukan kerjasama mendalam yang melibatkan sumber litium, bekalan dan penjualan garam litium, kitar semula bateri, dan pembinaan taman perindustrian.