Foto model Denza usaha sama BYD dan Daimler bocor

Pada hari Khamis,Foto rahsia pertamaKenderaan pelbagai guna (MPV) yang dihasilkan oleh Denza, usaha sama antara BYD dan Daimler AG, telah dibocorkan. Model ini diposisikan sebagai MPV mewah sederhana dan besar, ditanda aras terhadap Toyota Alphard, dan menggunakan bahasa reka bentuk baru. Ia dijangka akan dilancarkan secara rasmi di Pameran Auto Antarabangsa Beijing pada bulan April.

Dari segi penampilannya, model ini kemungkinan akan menggunakan gril depan yang besar. Digabungkan dengan saiz dan garisan kereta ini, muka depannya akan lebih terkoordinasi. Pada masa akan datang, kereta itu akan direka oleh pasukan eksklusif dan bukannya Wolfgang Josef Egger (Ketua Pereka Kumpulan BYD).

denza
(Kredit gambar: ITHome)

Bentuk kereta kelihatan tinggi di bahagian depan dan rendah di bahagian belakang, dengan peralihan lancar antara bumbung dan tingkap belakang. Pintu gelongsor juga memudahkan penumpang masuk dan keluar dari gerabak. Maklumat yang dikongsi oleh Zhao Changjiang, pengarah pejabat persiapan jenama mewah BYD Auto, menunjukkan bahawa model baru menggunakan susun atur ruang tujuh tempat duduk yang besar, dan ruang keseluruhannya lebih besar daripada kenderaan bahan bakar konvensional. Baris ketiga tempat duduk boleh diratakan, dengan mengambil kira keselesaan dan keselamatan.

Denza MPV akan menyediakan model elektrik dan hibrid tulen, dilengkapi dengan bateri bilah BYD, dan prestasi keselamatan akan ditingkatkan sepenuhnya. Model hibrid akan menggunakan teknologi tenaga baru terbaru BYD, atau akan dilengkapi dengan sistem hibrid DM-i, dan jarak pelayaran dijangka mencapai lebih dari 1.000 kilometer.

Lihat juga:BYD menubuhkan syarikat jualan dan perkhidmatan kereta Denza

BYD akan terdiri daripada empat bahagian, termasuk siri Dynasty, siri Ocean, Densa dan siri mewah. Dari barisan produk semasa, siri Dynasty dan Ocean memberi tumpuan kepada julat pasaran di bawah 300,000 yuan ($47,454), sementara Denza akan memberi tumpuan di antara   300,000-500,000 yuan. Pada masa yang sama, siri mewah akan menargetkan julat 500,000 hingga 1 juta yuan, dengan model perniagaan jenama, produk, rangkaian penjualan dan perkhidmatan dan pasukan operasi yang bebas. Model pertamanya akan menjadi SUV.

Terdahulu, BYD dan Daimler mengumumkan bahawa mereka akan bersama-sama meningkatkan pelaburan modal mereka di DENZA. Dengan dana baharu itu, Denza merancang untuk melancarkan tiga model termasuk MPV dan SUV untuk pasaran China dalam tempoh dua tahun akan datang. BYD menyatakan bahawa ia akan melaburkan lebih banyak sumber dan teknologi teras dalam perniagaan DENZA untuk membantunya mencapai tahap baru dalam pengembangan produk, pembuatan pintar, saluran penjualan dan perkhidmatan. BYD akan bekerjasama dengan Daimler AG untuk mempromosikan pembangunan jenama Denza yang lebih baik dan pantas. Atas dasar ini, kedua-dua pihak akan memperkukuhkan lagi perkongsian dan memperluas skop hubungan korporat.