Envision Group bekerjasama dengan Sepanyol untuk mencapai neutraliti karbon

Syarikat Tenaga ShanghaiEnvision Group menandatangani perjanjian perkongsian strategik dengan kerajaan SepanyolMenggalakkan usaha tempatan untuk mencapai neutraliti karbon. Kedua-dua pihak bersetuju untuk menubuhkan taman perindustrian sifar karbon pertama di benua Eropah di Sepanyol, dan membina kilang bateri kuasa, pusat teknologi IoT, kilang hidrogen hijau dan peralatan tenaga angin pintar.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez menghadiri upacara kerjasama dan menyampaikan pidato: “Kami mengalu-alukan kerjasama penting ini dengan Envision, sebuah syarikat teknologi hijau terkemuka di dunia, untuk mempercepat Sepanyol hingga pertengahan abad ini melalui penyelesaian komprehensif dan pembinaan ekologi teknologi. Peralihan ke bandar karbon sifar bersih. Envision adalah rakan strategik yang mampu menyediakan penyelesaian inovatif untuk mencapai matlamat neutral karbon kami. “

Sebagai penandatangan Perjanjian Paris, Sepanyol berjanji untuk mencapai pelepasan karbon sifar pada tahun 2050 dan mempercepat pengembangan inovatif industri seperti kenderaan tenaga baru, tenaga tenaga boleh diperbaharui dan pembangunan bahan bakar hijau.

Di bawah kerangka ini, syarikat akan membawa model taman perindustrian sifar karbon pertama di dunia di Ordos, China, ke Sepanyol. Syarikat ini juga merancang untuk membina kilang bateri kuasa sifar karbon, pusat inovasi digital dan ekosistem rantaian bekalan bateri hijau berdasarkan sistem kuasa baru dan sistem operasi digital. Pada masa yang sama, kilang pengeluaran hidrogen hijau akan dibina di Castile-La Mancha, dan pangkalan peralatan tenaga angin pintar akan dibina di Castile dan Leon.

Lihat juga:Envision Group akan melabur AS $750 juta di Hubei Power Battery Plant

Syarikat itu mempercepat promosi model taman perindustrian sifar karbon yang diamalkan di China ke Eropah, Australia, Timur Tengah dan Asia Tenggara. Sepanjang dekad yang akan datang, syarikat itu akan bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membina 100 taman perindustrian sifar karbon di seluruh dunia dan akan berusaha untuk mengurangkan karbon sebanyak 1 bilion tan setahun.