Eksekutif Xiaomi akan menjadi pengarah Kering Motors

Pada hari Selasa, dilaporkan bahawa pengasas bersama, pengarah eksekutif dan naib presiden kanan Xiaomi Group Liu De dan pengasas bersama Xiaomi Wang Gang akan menjadi pengarah Kering Motors.

Pada awal Mac 2021, dilaporkan bahawa Zhao Caixia, mantan naib presiden Xiaomi Eco-Chain, menjadi COO Kering Automobile. Pada 26 Julai, laporan berita menunjukkan bahawa Deng Yuangu, mantan rakan pengurusan Nokia Growth Partners (NGP), menjadi rakan kongsi baru Kering Motors dan bertugas sebagai ketua pegawai nilai.

Data rasmi menunjukkan bahawa Kering Motors berharap dapat menggunakan strategi Xiaomi untuk membuat kenderaan elektrik untuk menghasilkan kenderaan komersial pintar, dan membangun kenderaan komersial pintar baru dengan menyediakan penyelesaian logistik proses penuh yang mengintegrasikan perkakasan, sistem, dan perkhidmatan pintar.

Kering Automobile mengembangkan kenderaan komersial pintar yang diperkasakan oleh Internet of Things. Syarikat induknya CSG Design ditubuhkan pada tahun 2009 dan mula merancang dan mengembangkan kenderaan tenaga baru pada tahun 2013. Laman web rasmi baru Tianyan Check menunjukkan bahawa sehingga kini, Kering Automobile telah menyelesaikan 5 pusingan pembiayaan.

PICKMAN, produk yang dilancarkan oleh Kering Automobile, adalah trak pikap elektrik berkelajuan rendah, semua medan, yang boleh didapati di banyak bandar dan pasar luar bandar. Dilancarkan pada bulan Mei 2016, kenderaan ini dirancang untuk memenuhi keperluan perjalanan jarak pendek harian dan logistik mikro terminal, sambil menggunakan bahan bakar minimum, tetapi mempunyai fungsi yang sama dengan roda tiga elektrik berkualiti rendah tradisional.

Wang Chao, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Kering Automobile, mengatakan, “Kering akan memfokuskan pada produk teras, mempromosikan model perniagaan dan peningkatan kecekapan industri yang ada melalui inovasi perkakasan, dan menyediakan pengusaha bandar dengan kereta dan perkhidmatan yang cekap dan pintar.”

Lihat juga:Persaingan industri semakin meningkat, Xiaomi memperoleh syarikat teknologi pemanduan autonomi

Xiaomi mengumumkan kemasukannya ke dalam kenderaan elektrik pada bulan April. Pada masa ini, SASAC Provinsi Anhui berhubungan dengan Xiaomi Automobile untuk memperkenalkan Xiaomi Automobile ke Hefei Automobile, dan Jianghuai Group mungkin bekerja untuk Xiaomi Automobile. Model pertama kenderaan elektrik Xiaomi kemungkinan akan menargetkan pasaran di bawah 200,000 yuan dan akan meletakkan asas untuk perniagaan pertukaran bateri.