Ecovacs mengeluarkan robot pembersih yang dilengkapi dengan cip AI dan pembantu suara YIKO

Pembekal utama robot pembersihan keretaFijiphilippines. kgmSejumlah produk baru diluncurkan pada hari Rabu, termasuk pembantu suara pintar AI Yiko’s Deebot X1 dan robot pembersih udara multifungsi Airbot Z1.

Ecovacs Deebot X1 adalah robot menyapu dan menyeret serba lengkap pertama di industri ini. Peranti ini bukan sahaja boleh menyapu dan mengepel, tetapi juga membersihkan, mengeluarkan habuk, mensterilkan dan mengeringkan. Menurut laman web rasminya, Deebot X1 diberi nilai sedutan 5000Pa.

Deebot X1 mengintegrasikan sensor RGBD yang dikembangkan secara bebas oleh Ecovacs, dilengkapi dengan cip Sunrise 3 Horizon Robotics dan teknologi AIVI 3D baru.

Cip AI baru berasal dari Horizon Robotics. Cip Sunrise 3 ini mempunyai kuasa ultra rendah hanya 2.5W, dan keupayaan untuk mengenal pasti pelbagai jenis objek telah berkembang dari lima hingga 15. Kelajuan pemprosesan AI cip telah meningkat lebih dari 400%.

Kedua, Ecovacs mengeluarkan pembantu suara pintar Yiko sendiri. Pengguna kini boleh berinteraksi dengan robot dengan lebih semula jadi dan mengawal fungsinya melalui arahan suara. Semua produk Ecovacs dengan Yiko bukan sahaja memahami makna pengguna, tetapi juga melaksanakan arahan pengguna.

Ecovacs juga mengeluarkan Airbot Z1, robot pembersih udara pelbagai fungsi. Produk ini mempunyai sensor multidimensi terbina dalam yang berfungsi dalam pelbagai ruang, kualiti udara dan keadaan kerja. Peralatan baru mempunyai empat fungsi utama: pembersihan udara, pensterilan UV, aroma dan pelembapan.

Qian Cheng, Ketua Pegawai Eksekutif Ecovacs, berkata: “Hari ini kami melancarkan robot perkhidmatan rumah pembuatan zaman yang merangkumi kejayaan fungsional, pintar, dan interaktif dalam industri.”

Pada 27 Ogos, Ecovacs mengeluarkan laporan prestasi separuh tahunan 2021, menunjukkan bahawa pendapatan operasi adalah 5.359 bilion yuan (AS $8313.7 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 123.11%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai adalah 850 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 543.25%.

Lihat juga:10 jenama yang anda tidak tahu adalah Cina

Perniagaan jenama swasta syarikat meningkat sebanyak 164.25% tahun ke tahun, menyumbang 86.75% daripada pendapatan secara keseluruhan, meningkat 13.51% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Dari segi margin keuntungan kasar, margin keuntungan kasar komprehensif syarikat pada separuh pertama tahun ini adalah 50.28%, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 10.13%, dan margin keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai adalah 15.86%, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 10.36%.