Duo kedai runcit dalam talian China memohon IPO di Amerika Syarikat, menambah banyak pasaran e-dagang makanan segar China yang sudah panas

Dingdong Shopping dan MissFresh, pemimpin dalam bidang pengedaran makanan segar China yang baru muncul, memohon penyenaraian di Amerika Syarikat pada hari Selasa dalam usaha untuk menjadi platform runcit dalam talian China yang pertama untuk disenaraikan.

Dengan sokongan pelabur seperti Sequoia Capital dan Tiger Global Management, Dingdong Maicai mengemukakan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS pada 8 Jun, mencari IPO di Bursa Saham New York dengan kod “DDL”. Syarikat itu merancang untuk menjual saham bernilai $100 jutaArkib, walaupun angka ini biasanya hanya pemegang tempat yang digunakan untuk mengira yuran arkib. Morgan Stanley, Bank of America Securities, Credit Suisse dan Mission Capital akan berfungsi sebagai penaja jamin perjanjian itu, kata Dingdong.

Pada hari yang sama, MissFresh yang disokong oleh Tencent mengemukakan dokumen untuk disenaraikan di Nasdaq di bawah simbol ticker “MF”, dengan bank pelaburan termasuk JPMorgan Chase, Citibank dan CICC bertindak sebagai penaja jamin untuk penawaran tersebut. Syarikat itu tidak mendedahkan sasaran yang tepat untuk saiz pembiayaan, dan juga memilih $100 juta sebagai nombor tempat. Walau bagaimanapun,BloombergMenurut laporan itu, MissFresh dapat mengumpulkan $500 juta hingga $1 bilion dalam penyenaraiannya di Amerika Syarikat.

Dingdong dan MissFresh memimpin dalam pertempuran domestik yang sengit untuk penghantaran barang runcit, di mana platform yang dikendalikan oleh syarikat gergasi Internet seperti Meituan dan Pinduoduo bersaing dengan syarikat permulaan seperti Nice Group. Menurut data yang dikumpulkan oleh CIC dan iResearch, bahagian pasaran Dingdong dalam perniagaan e-dagang atas permintaan domestik mencapai 10.1% tahun lalu, sementara bahagian pasaran MissFresh dalam industri runcit DMW atas permintaan domestik mencapai 28%.

Prospektus Dingdong menunjukkan bahawa nilai produk kasar (GMV) meningkat dari 742 juta yuan (AS $116 juta) pada tahun 2018 menjadi 13 bilion yuan (AS $2 bilion) pada tahun 2020, dengan kadar pertumbuhan tahunan purata 319.2%. Dingdong melaporkan pendapatan bersih 11.3 bilion yuan ($1.73 bilion) untuk tahun 2020.

Menurut prospektus MissFresh, pada 31 Mac, ia telah menubuhkan 631 gudang di 16 bandar di China. GMV syarikat meningkat dari 4.7 bilion yuan (AS $735 juta) pada tahun 2018 menjadi 7.61 bilion yuan (AS $1.19 bilion) pada tahun 2020, dengan kadar pertumbuhan tahunan purata 26.9%. Syarikat itu memperoleh pendapatan bersih 6.13 bilion yuan ($958.8 juta) tahun lalu.

Kedua-dua syarikat permulaan mengumpulkan berbilion-bilion dolar untuk membantu meningkatkan bahagian pasaran runcit dalam talian China yang besar dan berkembang pesat. Dingdong, yang ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2017, mengumpulkan $330 juta dalam pusingan pembiayaan D + yang diketuai oleh SoftBank Vision Fund bulan lalu, menjadikan jumlah penggalangan dana menjadi lebih dari $1.3 bilion. Rival MissFresh telah mengumpulkan sekurang-kurangnya $1.5 bilion sejak penubuhannya pada tahun 2014, menjadikan syarikat itu bernilai sekitar $3 bilion.

Lihat juga:Penjual runcit dalam talian China Dingdong Shopping mengumpulkan $330 juta dalam pusingan terbarunya

Menurut aLaporanFirma perunding iResearch menjangkakan pasaran makanan dalam talian China akan meningkat dua kali ganda menjadi sekitar 820 bilion yuan ($128 bilion) pada tahun 2023 daripada 458.5 bilion yuan ($71.7 bilion) tahun lalu. Syarikat-syarikat dalam industri sering menarik pelanggan dengan menyediakan subsidi berat dan menandatangani kontrak eksklusif dengan pembekal.

Wabak pneumonia mahkota baru juga mendorong membeli-belah dalam talian di China. Oleh kerana langkah-langkah penguncian dan masalah kesihatan awam, semakin banyak orang beralih ke platform e-dagang untuk membeli keperluan pengeluaran dan kehidupan segar. Credit Suisse meramalkan pengguna China akan membelanjakan 4.2 trilion yuan ($656.9 bilion) untuk bahan makanan maya pada tahun 2025, meningkat daripada 0.9 trilion yuan ($140.8 bilion) pada tahun 2019.