Dua eksekutif Kuaishou meninggalkan pekerjaan mereka

5 Ogos, Media ChinaLeiphoneMenurut laporan, Peng Jiatong, pembantu perniagaan bekas CEO Kuaishou Su Hua, telah mengundurkan diri. Sementara itu, Li Yongbao, ketua strategi algoritma perniagaan firma itu, telah mengundurkan diri dengan alasan yang tidak diketahui.

Li Yongbao bergabung dengan Kuaishou pada tahun 2016 dan merupakan orang utama yang bertanggungjawab dalam membina sistem strategi algoritma perniagaan Kuaishou.

Li Yongbao (sumber gambar: Leiphone)

Peng Jiatong bergabung dengan 58.com, pasaran klasifikasi dalam talian China, pada tahun 2018 sebagai naib presiden, yang bertanggungjawab untuk operasi dan pengurusan penjualan kumpulan sumber manusia. Peng menyertai Kuaishou sebagai pembantu perniagaan Suhua pada Mei 2020.

Peng menyertai Kuaishou untuk menguruskan perniagaan pendidikan dalam taliannya, tetapi gagal. Sejak itu, Kuaishou dan Baidu melabur dalam platform soal jawab Zhihu dan Peng sebagai pengarah bukan eksekutif Zhihu.

Peng Jiatong (sumber gambar: Sohu)

Pada akhir tahun lalu, pasukan pengurusan kanan Kuaishou mengalami perubahan yang luar biasa. Pada 29 Oktober, Kuaishou mengumumkan bahawa pengasas bersama Su Hua telah melepaskan jawatan CEO, dan pengasas bersama, pengarah eksekutif dan ketua pegawai produk Cheng Yixiao dilantik sebagai CEO. Peng Jiatong, yang telah berkhidmat sebagai pembantu CEO selama satu setengah tahun, terus tinggal di syarikat itu.

Pada bulan Mei tahun ini, Zhihu mengumumkan pengunduran diri Peng Jiatong sebagai pengarah bukan eksekutif, dengan mendakwa bahawa Peng perlu menumpukan lebih banyak tenaga untuk perniagaan lain.

Tiga bulan kemudian, Leiphone mendapat berita bahawa Peng telah menawarkan untuk pergi. Ini mungkin kerana Su Hua tidak mempunyai kedudukan yang sesuai untuk Peng selepas meninggalkan, atau mungkin Peng tidak lagi optimis mengenai perkembangan Kuaishou.

Lihat juga:Kuaishou menubuhkan jabatan perniagaan korporat

Pada 24 Mei, Kuaishou mengumumkan keputusan suku pertama 2022. Syarikat itu memperoleh pendapatan 21.1 bilion yuan ($3.13 bilion) pada suku pertama, meningkat 23.8% tahun ke tahun. Perkhidmatan pemasaran dalam talian, siaran langsung dan perkhidmatan lain (termasuk e-dagang) masing-masing menyumbang 53.9%, 37.2% dan 8.9% daripada jumlah pendapatan. Kerugian bersihnya yang disesuaikan mencapai 3.72 bilion yuan.