Douyin mengeluarkan laporan data mengenai perlindungan anak di bawah umur

Pada hari Isnin, aplikasi video pendek ByteDance Douyin mengeluarkanLangkah-langkah syarikat untuk melindungi kanak-kanak di bawah umur“Laporan” mengemas kini kemajuan perusahaan dalam promosi model pemuda, pembinaan kandungan, dan tata kelola platform yang diperlukan oleh pelaksanaan Undang-Undang Perlindungan Anak di bawah umur yang diperbarui pada 1 Juni 2021.

Laporan itu menunjukkan bahawa sejak September tahun lalu, Douyin telah menggunakan model belia paling sukar dalam sejarah di platformnya. Semua pengguna yang disahkan di bawah usia 14 tahun telah memasuki model belia dan tidak dapat keluar sendiri. Bagi pengguna berusia 14 hingga 18 tahun, Douyin memberikan perlindungan keselamatan yang lebih ketat dari segi cadangan kandungan, rangkaian sosial, dan carian, seperti melarang memaparkan maklumat peribadi selain avatar dan nama panggilan kepada orang asing. Dalam mod remaja, pengguna hanya dapat menggunakan Douyin selama 40 minit secara lalai setiap hari, dan tidak dapat menggunakannya dari jam 22:00 malam hingga 6:00 pagi keesokan harinya.

Untuk menyelesaikan masalah penggunaan anak di bawah umur yang disyaki, Douyin telah mewujudkan mekanisme di mana pengguna dapat mengesahkan dan mendapatkan pengembalian dana dalam 24 jam. Setakat ini, syarikat ini mempunyai kadar penyelesaian yang tinggi, dengan sekitar 97% permohonan diselesaikan dalam satu hari.

Platform video pendek bukan sahaja jambatan bagi orang muda untuk mendapatkan maklumat, tetapi juga jambatan untuk meneroka dunia. Hingga kini, model belia telah merangkumi pelbagai kategori kandungan seperti pembelajaran bahasa, puisi Cina, pendidikan keselamatan, sukan bakat, budaya tradisional, cerita buku bergambar, dan rata-rata 9,146 video berkualiti tinggi ditambahkan setiap hari.

Lihat juga:Menara Sensor: Pendapatan April Douyin dan Douyin melebihi AS $296 juta

Douyin kini mempunyai lebih daripada 600 juta pengguna aktif setiap hari, yang merupakan sumber pendapatan penting bagi ByteDance. MenurutPlanet teknologi, ByteDance menaikkan sasaran perniagaan kehidupan tempatan 2022 dari 40 bilion yuan ($6 bilion) menjadi 50 bilion yuan. Untuk mencapai matlamat ini, Douyin baru-baru ini mengeluarkan pengumuman yang menjelaskan bahawa ia akan mengenakan bayaran perkhidmatan kepada peniaga perkhidmatan kehidupan selepas 1 Jun. Secara khusus, kadar purata perkhidmatan perisian untuk setiap kategori produk adalah 3%, dan yang tertinggi tidak melebihi 8%. Di samping itu, syarikat menyediakan tempoh perlindungan 60 hari untuk pedagang baru, di mana hanya bayaran perkhidmatan saluran pembayaran yang dikenakan.