Diluluskan untuk berlepas: Syarikat penerbangan kargo yang disokong oleh pengasas JD mendapat kelulusan peraturan

Pengawal selia penerbangan awam China meluluskan penubuhan Jiangsu JD Cargo Airlines pada hari Selasa, usaha baru yang pelabur utamanya diketuai oleh Liu Qiangdong (Liu Qiangdong), pengasas syarikat gergasi e-dagang domestik JD.com.

Sebagai tambahan kepada China Post Airlines, syarikat penerbangan nasional keempat yang mula beroperasi pada tahun 1997, perkembangan ini akan menambah syarikat penerbangan kargo swasta utama ketiga ke pasaran logistik China.

Menyediakan 450 juta yuan (AS $69.65 juta) dan 75% daripada pelaburan awal adalah Suqian Jingdong Zhenyue Enterprise Management Co., Ltd., sebuah syarikat yang diketuai secara langsung oleh Liu. Baki 150 juta yuan telah dibiayai oleh Nantong Airport Group, sebuah syarikat pengurusan penerbangan yang ditubuhkan pada tahun 2005.

Syarikat penerbangan baru itu akan ditempatkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Xingdong di Nantong, Wilayah Jiangsu, timur China. Lapangan terbang ini dianggap sebagai salah satu hab penerbangan penting yang menyokong rangkaian logistik yang padat di kawasan Greater Shanghai.

Setelah beroperasi, syarikat itu akan menyediakan perkhidmatan pengangkutan tetap untuk barangan dari tanah besar China, serta Hong Kong, Macau dan Taiwan. Peningkatan selanjutnya dalam perkhidmatan antarabangsa juga akhirnya dapat diperkenalkan.

MenurutPengumuman rasmiSyarikat penerbangan baru dari Pentadbiran Penerbangan Awam China akan menyewa armada Boeing 737-800, juga dikenali sebagai model “737 Next Generation”.

Pengumuman itu juga menunjukkan bahawa Jiangsu JD Cargo Airlines telah merekrut 10 juruterbang, 7 penghantar dan 9 kakitangan penyelenggaraan setakat ini.

Lihat juga:JD Logistics merancang tawaran awam awal AS $3.4 bilion di Hong Kong

Antara syarikat penerbangan domestik lain, ia akan bersaing dengan cabang pengangkutan udara SF Express (Group) Co Ltd yang berpangkalan di Shenzhen, salah satu syarikat logistik terkemuka di China yang diasaskan oleh Wang Wei pada 1993. Satu lagi syarikat penerbangan kargo swasta utama di China ialah YTO Airlines yang berpangkalan di Hangzhou, yang mengendalikan pelbagai laluan udara antarabangsa jarak jauh sebagai tambahan kepada operasi domestiknya.