Didi melancarkan pemberhentian kerja berskala besar yang merangkumi hampir semua jabatan

Eksport Media CinaLewatTerdapat laporan pada hari Isnin bahawa gergasi teksi China, Didi Global Inc., melaksanakan pemotongan pekerjaan yang telah lama dikhabarkan oleh syarikat itu. Seorang pekerja Didi mengatakan bahawa rancangan itu akan dilaksanakan tidak lama lagi dan pemberitahuan pemberhentian akan selesai pada akhir Februari.

Peratusan pemberhentian akan berbeza mengikut sektor. Nisbah pemberhentian keseluruhan akan kekal pada 20%   Sektor operasi dan perniagaan akan dipotong sebanyak 20 peratus.

Pada pertengahan Januari, R-Lab, yang ditubuhkan pada tahun 2017 dan terutama berkaitan dengan penghantaran makanan, mulai memberhentikan pekerja, walaupun ia juga menjelajahi penggunaan bas mini. Kali ini, perniagaan domestik R-Lab dibatalkan, dan pasukan teknikal penghantaran makanan antarabangsa digabungkan ke Jabatan Antarabangsa.

Didi kini telah melancarkan pemotongan pekerjaan yang meliputi hampir seluruh syarikat. Baru-baru ini, yang bertanggungjawab untuk perjalanan syarikat, roda dua   Dan eksekutif dalam perniagaan pengangkutan telah diberitahu mengenai pemberhentian pekerja.

Jabatan Antarabangsa tidak terjejas dan masih mengambil pekerja. Orang yang mengetahui masalah ini percaya bahawa aplikasi domestik Didi tidak dapat menerima pengguna baru, yang menyebabkan penurunan pangsa pasar, tetapi dapat terus meneroka pasaran antarabangsa.

Bahagian syarikat yang bertanggungjawab untuk operasi autonomi juga tidak terlibat dalam pemberhentian pekerja. Perniagaan ini merupakan salah satu bahagian paling bebas dalam Didi setelah ia dipisahkan menjadi anak syarikat bebas pada tahun 2019.

Setelah dua kemalangan negatif pada tahun 2018, Didi memberhentikan 15% pekerjaan, atau sekitar 2.000 orang, dari unit perniagaan marginalnya.

SejakSyarikat itu diteliti oleh pengawal selia keselamatan maklumatMemasuki tahun 2021, ukuran pasaran Didi terus menurun. Laporan kewangan Didi menunjukkan bahawa pada suku ketiga 2021, data operasi utamanya seperti pendapatan, jumlah pesanan, dan pendapatan per pesanan perniagaan perjalanan di China masing-masing turun 13%, 9% dan 5% dari suku sebelumnya.

Sehingga Januari 2022, jumlah pesanan harian rata-rata di platform adalah sekitar 20 juta, penurunan seperlima dari 25 juta yang dinyatakan dalam prospektus penyenaraian syarikat. Bahagian Didi dalam pasaran penghantaran kereta dalam talian juga turun dari hampir 90% menjadi 70%.

“Beberapa jabatan teras yang bertanggung jawab untuk harga, perdagangan, dan subsidi perniagaan perjalanan memberhentikan pekerja,”.A  Kata sumber.

Setelah aplikasi Didi dikeluarkan dari App Store, kenderaan roda dua, barang, dan unit pembelian kumpulan komuniti Didi yang disebut “Integrity Optimal” semuanya dipengaruhi ke tahap yang berbeza-beza.

Seseorang yang mengetahui perkara itu mengatakan bahawa pada tahun 2021, dua pusingan perniagaan Didi, termasuk basikal bersama dan motosikal, masih akan kehilangan wang, sementara sektor pembelian kumpulan akan terus menyusut. Mulai September 2021,Kawasan Perkhidmatan Optimum IntegritiTelah dikurangkan dari 31 provinsi menjadi sembilan, dan jumlah penduduk yang dilayani telah dikurangkan dari 16,000 menjadi 5,000.

Lihat juga:Saham Didi naik 9% setelah Tencent meningkatkan pegangannya

Sebagai perniagaan baru Didi, Freight secara bebas mengumpulkan AS $1.5 bilion (separuh daripadanya berasal dari Didi sendiri) pada awal 2021, dan dengan cepat memasuki 20 bandar di seluruh negara pada April tahun lalu. Namun, jabatan itu telah memberhentikan beberapa pekerja setelah aplikasi Didi dikeluarkan dari kedai dalam talian kerana penurunan asas pengguna.