China Venture Capital Weekly: Telematics, Space Aircraft dan Bioteknologi

Dalam berita VC minggu lalu: Gergasi telematik China Pateo mengumpulkan 830 juta yuan dalam pembiayaan besar untuk membantu usaha penyelidikan dan pembangunannya; Space Transport, pembuat produk penerbangan angkasa lepas, mengumpulkan berjuta-juta dolar untuk membina pesawat angkasa hipersonnya; Pulse Medical Imaging Technology yang berpusat di Shanghai telah menyelesaikan pembiayaan Siri C lebih dari $100 juta untuk mempercepat penyelidikan dan pengembangan syarikat.

Pusingan 830 juta yuan yang diketuai oleh permulaan Telematics Pateo rakes di FAW Group

Permulaan telematik China Shanghai Pateo Electronic Equipment Manufacturing Co., Ltd. mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah mengumpulkan lebih dari 830 juta yuan ($128 juta) dalam pusingan pembiayaan terbaru dari pembuat kereta milik negara China FAW Group.

Pelabur bersama adalah Changchun Xiaolu Group Co., Ltd., ChinaEV100, CCB Trust dan STEC Jianyuan Fund, kata kenyataan Pato.

FAW dan Baituo telah mencapai perjanjian kerjasama strategik jangka panjang sebelumnya, kerana kedua-dua syarikat telah bersama-sama menubuhkan Tianquan Intelligent Lab untuk meningkatkan tahap penyelidikan dan pengembangan rangkaian pintar syarikat.

Pateo mengumpulkan 1.8 bilion yuan dalam pusingan B dan B + selepas pusingan pembiayaan baru.

Syarikat itu menyatakan bahawa pusingan terakhir hasil akan digunakan terutamanya untuk penyelidikan dan pembangunan.

Tentang Pateo

Ditubuhkan pada bulan Oktober 2009, Pato terutama terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan sistem perkhidmatan maklumat kenderaan pintar   Menyediakan produk dan perkhidmatan Internet Kenderaan untuk kumpulan kereta arus perdana di dalam dan luar negara.

Syarikat pengangkutan angkasa melabur $46.3 juta untuk membina pesawat angkasa hipersonik

Dalam pusingan pendanaan baru yang diumumkan pada hari Isnin, pemaju produk penerbangan angkasa China Space Transport mengumpulkan lebih daripada $46.3 juta untuk program pesawat angkasa hipersoniknya.

Space Transport, juga dikenal sebagai Beijing Lingkong Tianxing Technology Co., Ltd., menyelesaikan pusingan ketiga pembiayaan dan menerima lebih dari 300 juta yuan, menurut pernyataan syarikat;Siaran Akhbar.

Dana itu akan digunakan untuk mengembangkan pesawat suborbital dan hipersonik komersial, kata syarikat itu, dan Space Transport mempunyai peta jalan 10 tahun untuk pengembangan kenderaan yang dapat digunakan kembali.

Space Transport merancang untuk melakukan beberapa penerbangan pengesahan teknikal berskala besar pada tahun 2022, dan merancang untuk terbang prototaip kenderaan pelancongan ruang angkasa suborbital untuk pertama kalinya pada tahun 2023, diikuti dengan ujian berawak pertama pada tahun 2025.

Mengenai Pengangkutan Angkasa

Aerospace Transport mendakwa bahawa ia adalah satu-satunya syarikat berteknologi tinggi di China yang terlibat dalam pengembangan dan penerapan produk penerbangan hipersonik komersial, dan mendakwa bahawa teknologi penerbangan hipersonik adalah “ketinggian baru” teknologi aeroangkasa abad ke-21 dan mempunyai “nilai komersial yang besar”.

PasirNBioteknologi asas Pulse menaikkan $100 juta

Pulse Medical Imaging Technology (Shanghai) Co., Ltd. telah mengumpulkan lebih dari $100 juta dalam pembiayaan Siri C untuk mempercepat penyelidikan dan pengembangan syarikat, ujian klinikal dan pengkomersialan produk.

“Pulse merancang untuk menggunakan dana ini untuk mempercepat pengkomersialan sistem anggaran Fraktional Flow Reserve (FFR),” Pulse, Told   Lin Xiaojie, Pengarah Pemasaran Vertical Media, berkataDunia biologi.

FFR adalah ukuran tekanan darah dan aliran dalam arteri koronari untuk memeriksa sama ada stenosis menghalang penghantaran oksigen ke otot jantung.

Mengenai Pengimejan Perubatan Pulse

Teknologi Pengimejan Perubatan Pulse menggambarkan dirinya sebagai syarikat yang berdedikasi untuk membangunkan teknologi inovatif untuk diagnosis yang tepat dan rawatan terbaik pesakit dengan penyakit jantung koronari. Pulse Medical, bersama dengan rakannya Shanghai Jiaotong University, telah menjadi pemimpin dalam mengira rizab aliran darah pecahan (FFR) dengan cepat untuk pelbagai data pengimejan. Kaedah berasaskan angiografi (QFR) dan kaedah berasaskan OCT intracoronary (OFR) diterima secara meluas dalam bidang kardiologi intervensi sebagai penyelesaian dalam prosedur yang tepat dan berpatutan untuk menilai FFR pada pesakit dalam angiografi koronari diagnostik. Syarikat itu mengatakan misinya adalah untuk menyediakan penyelesaian inovatif yang membantu meningkatkan teknologi dan perkhidmatan penjagaan kesihatan.