China VC Weekly: Dana baru Keppel Capital, penilaian tinggi Pony.ai dan banyak lagi

Dalam berita modal teroka minggu lalu, sebuah syarikat teknologi genetik China mengumpul dana dari Tencent, Keppel Capital Singapura menetapkan pandangannya di pasaran logistik China, dan penilaian gergasi memandu autonomi Pony.  

Vision Medicals, syarikat teknologi gen, menyokong pusingan Siri C bernilai $31 juta

Guangzhou Gene Technology Corporation Yuanjing Medical telah menyelesaikan pembiayaan Siri C sebanyak RMB 200 juta ($31 juta) yang diketuai oleh Tencent.  

Pelabur sedia ada termasuk CICC Capital, CDH Investment dan CASH Capital juga menyertai pusingan ini.

Vision Medicals sebelum ini mengumpulkan 200 juta yuan dalam pembiayaan Siri B pada bulan Ogos tahun lalu. Syarikat itu telah menyediakan perkhidmatan kepada lebih daripada 800 institusi perubatan, termasuk Pusat Perubatan Kanak-kanak Shanghai.

Mengenai Perubatan Visi
Syarikat yang berpangkalan di Guangzhou memberi tumpuan kepada teknologi genetik, perubatan ketepatan dan diagnosis penyakit berjangkit. Syarikat ini mempunyai dua teknologi teras: diagnosis metagenomik patogen (mNGS) dan alat penyuntingan gen CRISPR-CAS12/13 diagnosis pesat.

Keppel Capital menaikkan dana baru untuk memasuki pasaran logistik China

Keppel Capital, sebuah syarikat pengurusan aset yang disokong oleh Temasek di bawah Keppel Group Singapura, mengumumkan penubuhan dana hartanah logistik untuk melabur dalam pembangunan aset berkualiti tinggi di hab logistik utama China. Keppel Capital China, anak syarikat Keppel Capital, akan bertindak sebagai pengurus pelaburan dana.

Dana harta logistik telah memperoleh komitmen ekuiti awal sebanyak 1.4 bilion yuan ($220 juta) dan hak untuk berkembang pada akhir 2021.

Menurut siaran akhbar Keppel Capital, dana itu akan memanfaatkan pengalaman, rangkaian dan kepakaran Keppel Group, serta salah satu pemaju dan pengendali logistik terkemuka di China.

Ketua Pegawai Eksekutif Keppel Capital Christina Tan berkata: “Didorong oleh penggunaan domestik dan e-dagang, permintaan China untuk kemudahan logistik berkualiti berkembang pesat.” “Melalui dana dan kerjasama kami dengan rakan kongsi harta tanah logistik tempatan, kami berharap dapat menyediakan kemudahan logistik moden ke bandar-bandar utama di pasaran China dan juga mewujudkan pulangan yang disesuaikan dengan risiko yang menarik bagi pelabur kami”.

Tentang Keppel
Keppel disenaraikan di Bursa Singapura dan merupakan salah satu syarikat multinasional utama Singapura dengan jejak global di lebih daripada 20 buah negara. Keppel menawarkan penyelesaian untuk urbanisasi lestari, dengan fokus pada tenaga dan; Persekitaran, pembangunan bandar, kesambungan dan pengurusan aset.

Lihat juga:China VC Weekly: Bioteknologi, Memandu Autonomi dan AI

Permulaan Autopilot  Pony.ai  Penilaian selepas pusingan pembiayaan terkini mencapai   $5.3 bilion

Keusahawanan kereta memandu sendiri  Pony.ai  Hari ini mengumumkan bahawa ia telah menaikkan $100 juta dalam pembiayaan Siri C. Setakat ini, syarikat itu telah menaikkan kira-kira $1 bilion dalam pembiayaan, dengan penilaian $5.3 bilion, naik dari $3 bilion setahun yang lalu.

Walaupun keperluan untuk pembasmian kuman berulang, teksi tanpa pemandu dianggap sebagai cara yang berpotensi berkesan untuk meminimumkan risiko penghantaran penyakit.

Pada bulan Oktober tahun lepas, Pony.ai melancarkan & nbsp dengan kerjasama VIA dan Hyundai; Botride, perkhidmatan teksi robot awam kedua Pony.ai selepas projek perintis (PonyPilot) di Nansha, China.

Mengenai pony.ai
Pada tahun 2016, Peng Tiancheng, mantan ketua arkitek Baidu, dan Lou Tiancheng dari Google X, bersama-sama mengasaskan syarikat itu. Tujuannya adalah untuk membina kereta memandu sendiri tahap 4 yang, seperti yang ditakrifkan oleh Persatuan Jurutera Automotif, dapat beroperasi tanpa pengawasan dalam keadaan tertentu.