China VC Weekly: Dana Baru dan Edtech

Di China Ventures minggu lalu, Meridian Capital yang berpangkalan di Shanghai mengumumkan penutupan Dana VI bernilai 2.12 bilion yuan, firma Edtech Zhangmen mengemukakan dokumen untuk IPO di New York, dan China Merchants Bank bekerjasama dengan pembangun blockchain Nervos Foundation untuk membentuk dana yang berfokus pada blockchain.

Lihat juga:China VC Weekly: Grocery, Resale and Plant Meat

Meridian Capital Closing Fund VI  

Firma modal teroka yang berpangkalan di Shanghai Meridian Capital mengumumkan kumpulan terakhir dana VInya dalam denominasi yuan, yang ditutup pada 2.12 bilion yuan ($329 juta), menjadikan jumlah aset syarikat di bawah pengurusan sekitar 8.5 bilion yuan.

Dana VI Meridian Capital akan memberi tumpuan untuk melabur dalam teknologi, peruncitan baru dan permulaan perkhidmatan perusahaan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan Khamis.

Pada masa ini, syarikat itu menguruskan dua dana dalam dolar Singapura dan enam dalam yuan, dengan fokus untuk melabur dalam permulaan peringkat awal dan pertumbuhan dalam Internet mudah alih, teknologi, media dan telekomunikasi.

Mengenai Meridian Capital

Meridian Capital, yang ditubuhkan pada tahun 2008, mengaku telah melabur di lebih dari 190 syarikat, 17 daripadanya telah memulakan proses IPO.

Edtech Corporation Zhang Men memfailkan IPO New York  

Ketua syarikat pendidikan dalam talian China telah mengemukakan permohonan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS untuk disenaraikan di Bursa Saham New York. Syarikat itu dengan jelas melewatkan langkah penyenaraian di pasaran domestik, di mana pengawal selia telah meningkatkan pemeriksaan platform e-pembelajaran di tengah aduan mengenai amalan perniagaannya yang tidak betul.

Dalam prospektus Syarikat yang berpangkalan di Shanghai itu memfailkan pada hari Rabu, tetapi tidak mendedahkan berapa banyak saham simpanan Amerika yang akan dikeluarkan. Namun, syarikat itu menetapkan jumlah ruang $100 juta. Awal tahun ini, Bloomberg melaporkan bahawa syarikat itu bertujuan untuk mengumpulkan sekitar $300 juta dalam IPO AS yang dirancang.

Menurut prospektus, syarikat itu merancang untuk menggunakan hasil untuk memperluas barisan produknya, memperbaiki infrastruktur teknologi, dan penjenamaan secara umum.

Tentang Zhang Men

Ditubuhkan pada tahun 2005, ketua bermula dengan menyediakan perkhidmatan bimbingan selepas sekolah luar talian. Kemudian, ia mengalihkan fokusnya kepada pendidikan dalam talian untuk kanak-kanak sekolah pada tahun 2014. Syarikat itu mengatakan bahawa sebahagian besar pendapatannya sekarang berasal dari tutor satu-ke-satu dan kelas kecil dalam talian untuk perkhidmatan subjek akademik K-12 utama, menjadikan jumlah pengguna yang membayar menjadi 544,813 pada akhir tahun 2020, menurut prospektus.

China Merchants Bank dan Nervos Foundation untuk membuat dana fokus blockchain

Salah satu bank utama China, China Merchants Bank dilaporkan telah bekerjasama dengan pembangun blockchain Nervos Foundation untuk membentuk dana pelaburan blockchain bernilai $50 juta. Nervos mengatakan dalam satu kenyataan bahawa “dana pemuliharaan” akan melabur terutamanya dalam syarikat permulaan peringkat awal dan pertumbuhan yang menggunakan teknologi blockchain dalam bidang seperti protokol kewangan terdesentralisasi, platform lejar yang diedarkan, dan projek berkaitan token yang tidak dapat diganti Pada hari Selasa.

Walaupun cryptocurrency seperti Bitcoin jatuh tajam minggu ini setelah People’s Bank of China memberi amaran bahawa token digital tidak dapat digunakan sebagai bentuk pembayaran, masih ada semangat untuk teknologi blockchain.

Dana Nervation akan memperuntukkan wang selama tiga tahun, dan syarikat permulaan dapat memperoleh pelaburan awal antara $200,000 hingga $2 juta. Dana itu akan mengawasi syarikat permulaan yang menjanjikan dengan rancangan jangka panjang untuk berintegrasi dengan ekosistem Nervos, menurut kenyataan syarikat itu.

Di samping mendapatkan pelaburan, Permulaan yang dibiayai juga akan mendapat akses ke aset Nervos, Termasuk pertukaran terdesentralisasi dan alat serasi mesin maya Ethereum yang disebut Polyjuice, yang membolehkan pembangun memindahkan aplikasi terdesentralisasi berasaskan Ethereum mereka ke Pangkalan Pengetahuan Umum Nervos, rangkaian blockchain awam yang tidak berlesen di mana aset kriptografi dapat disimpan dengan selamat dan kekal.

Tentang Nervos

Nervos yang berpusat di China menjalankan platform sumber terbuka yang disebut Nervos Network untuk membantu pembangun membuat teknologi berasaskan blockchain.