China mempercepat pembinaan infrastruktur pengisian lebuh raya

Pada 25 Ogos, Kementerian Pengangkutan China, Pentadbiran Tenaga Nasional, State Grid Corporation of China dan China Southern Power Grid bersama-sama mengeluarkanPelan tindakan untuk mempercepat pembinaan infrastruktur pengisian di sepanjang lebuh raya domestik.

Program ini mempunyai dua matlamat. Pertama, syarikat berusaha untuk mencapai perkhidmatan pengecasan asas di sepanjang kawasan perkhidmatan lebuh raya kecuali kawasan ketinggian tinggi dan sejuk yang melampau pada akhir tahun ini. Kedua, sebelum akhir tahun depan, kawasan perkhidmatan lebuh raya trak nasional dan wilayah biasa yang berkelayakan juga akan dapat menyediakan perkhidmatan tol asas.

Data rasmi menunjukkan bahawa pada bulan Jun tahun ini, jumlah kenderaan tenaga baru di China telah mencapai 10.01 juta. Menurut rancangan dan ramalan nasional semasa, menjelang 2025, jumlah kenderaan tenaga baru di negara ini akan melebihi 25 juta, dan pada tahun 2030 akan mencapai 80 juta.

Menurut Kementerian Pengangkutan, pada Januari tahun ini, lebih daripada separuh daripada 6,600 kawasan perkhidmatan lebuh raya di negara ini telah membina infrastruktur pengisian dan penggantian bateri, dan sejumlah lebih dari 13.300 cerucuk pengisian telah dibina dan digunakan.

Lihat juga:Hainan akan melarang penjualan kenderaan bahan bakar menjelang 2030

Dengan perkembangan pesat kenderaan tenaga baru di China, masalah seperti infrastruktur pengisian yang tidak mencukupi dan liputan lebuh raya yang tidak mencukupi masih ketara. Oleh itu, sistem semasa tidak dapat memenuhi keperluan kenderaan elektrik untuk memandu jarak jauh. Rancangan ini bermula dari pembinaan, susun atur, penyelenggaraan, dan penggunaan peralatan baru infrastruktur pengisian, dan bertujuan untuk status quo.

Di samping itu, pembinaan infrastruktur pengisian lebuh raya nasional adalah projek sistematik yang melibatkan transformasi tanah, grid kuasa, pelaburan, dan susun atur. “Pelan Tindakan” mengusulkan empat kebijakan pendukung yang relevan untuk memanfaatkan dukungan keuangan dengan baik, mengoptimumkan prosedur pelaksanaan pembinaan, memperkuat pembinaan grid tenaga pendukung, dan menyeragamkan pengisian perkhidmatan pengisian.