China FAW menafikan pengambilalihan Didi

Menurut laporan yang dipetik oleh “Daily Mail” British,BloombergPada 27 Mei, China FAW Group, pembuat kereta milik negara China, sedang mempertimbangkan untuk memperoleh kepentingan besar dalam gergasi teksi Didi. Walaupun FAW menafikan laporan itu, pengurusan kanan di kedua-dua pihak dilaporkan telah menghubungi. Di samping itu, FAW jelas berjanji untuk membantu Didi menyelesaikan masalah berkaitan keselamatan data, dengan itu membantu ia disenaraikan di Hong Kong. Sebagai tindak balas kepada berita ini, FAW telah memberi responsMedia domestik, menyatakan: “Itu tidak benar”.

Didi mengumumkan pada 23 MeiIa secara rasmi akan mengemukakan permohonan penghapusan ke Bursa Saham New York (NYSE) pada 2 Jun, waktu tempatan. Sejak IPO di NYSE tahun lalu,Didi menghadapi pemeriksaan dari perkhidmatan keselamatan China dan pemerintah A.SPentadbiran Ruang Siber China menyatakan bahawa banyak aplikasi di bawah Didi mempunyai masalah serius dalam mengumpulkan dan menggunakan maklumat peribadi yang melanggar undang-undang dan peraturan. Oleh itu, pengawal selia meminta agar aplikasi dikeluarkan dari kedai dalam talian. Kurang dari setahun setelah penyenaraiannya, nilai pasaran Didi telah menurun puluhan bilion dolar.

Didi mengeluarkan kenyataan pada 3 Disember tahun laluBeliau berkata selepas pertimbangan yang teliti, syarikat itu akan memulakan proses penyahsenaraian di NYSE dan akan memulakan persediaan untuk IPO di Hong Kong.

Lihat juga:Tuduhan’pengkhianat’ dan’kapitalis jahat’ mencipta ribut sempurna untuk Didi

China FAW Group adalah kumpulan perusahaan kereta milik negara utama. Setelah lebih dari 60 tahun pembangunan, lima pangkalan pengeluaran telah didirikan di seluruh China, dan susun atur R&D global juga telah dibangun. Ia memiliki jenama bebas seperti Hongqi, Jiefang, dan Best, dan telah menubuhkan jenama usaha sama dengan Volkswagen, Audi, dan Toyota. Pengeluaran dan penjualan kumulatif melebihi 50 juta kenderaan.