China E-sports Weekly: ByteDance memperoleh penerbit permainan Moonton, Morris Garage dan Station B E-sports bekerjasama

Minggu lepas, beberapa perkongsian baru muncul dalam industri e-sukan China, dan gergasi teknologi berasaskan Beijing ByteDance membuat pengambilalihan utama. Dalam keputusan pertandingan e-sukan, organisasi e-sukan China EHOME memenangi kejuaraan CDA-FDC Pro Dota 2 Championship S3, memenangi hadiah 200,000 yuan ($30,000). Di samping itu, Persatuan Bola Keranjang Cina (CBA) All-Star Game telah diadakan di Qingdao minggu lepas. Dua pemain Liga Profesional Maharaja Xiao “Menglei” Hong Hui dan Peng “Fei” Yunfei muncul di pentas dengan pemain All-Star Cina.

Antara berita terpanas dalam industri eSports China: ByteDance mengumumkan pengambilalihan Moonton, yang bernilai sekitar $4 bilion, menurut Reuters; Pembuat kereta Morris Garage (MG) menandatangani perjanjian kerjasama dengan Station B eSports; TCL dan rangkaian sosial permainan Bixin menandatangani perjanjian penajaan dengan bahagian League of Legends organisasi e-sukan China Edward Games.

Lihat juga:China E-sports Weekly: League of Legends Development League digantung kerana tuduhan mengatur perlawanan, eStar Victory Five E-sports Group bekerjasama dengan Newzoo

Laporan: Pemilik TikTok ByteDance membeli Moonton dengan harga sekitar $4 bilion

ByteDance mengumumkan pada hari Isnin bahawa Nuverse, unit permainannya, telah memperoleh penerbit permainan Shanghai Moonton Technology. Menurut Reuters, perjanjian itu bernilai Moonton sekitar $4 bilion.

Di bawah aturan ini, Yuetong akan kekal sebagai pemaju bebas, dan pengasas bersama dan CEO Yuetong Jing Yuan akan mengekalkan kedudukannya.

ByteDance berkata: “Dengan bekerja di seluruh pasukan dan mempelajari pelajaran dan pandangan dari pertumbuhan pesatnya sendiri, Moonton menyediakan sokongan strategik yang diperlukan untuk mempercepatkan produk permainan global Nuverse.”

Moonton, pembangun permainan dikenali sebagai Mobile Legends: Bang Bang, permainan multiplayer Online Battle Arena (MOBA) paling popular di Asia Tenggara, mendakwa permainan itu dimuat turun lebih satu bilion kali pada November 2020. Pengambilalihan itu memberikan gelaran eSports mudah alih pertama ByteDance dan peluang untuk mengewangkan pangkalan pengguna media sosialnya yang besar melalui saluran lain.

Moonton diasaskan oleh bekas pekerja Tencent Xu Zhenhua, yang terpaksa membayar 19.4 juta yuan ($3 juta) kepada syarikat itu pada tahun 2018 kerana melanggar klausa persaingan dalam kontrak dengan bekas majikannya. Ini pasti ironis, kerana pengambilalihan baru ini akan bersaing dengan ByteDance Nuverse secara langsung dengan Tencent Games.

Harus diingat bahawa “Mobile Legend” tidak diterbitkan di tanah besar China. Sejak 2017, Tencent dan penerbit permainan Riot Games telah memfailkan beberapa tuntutan mahkamah terhadap Moonton mengenai isu hak cipta.

Morris Garage Sponsor Station B Game LPL Team

Jenama kereta SAIC Motor Morris Garage (MG) telah menandatangani perkongsian eksklusif dengan jabatan e-sukan stesen B platform video China B Station. MG akan bertindak sebagai rakan strategik untuk stesen B e-sukan dan rakan kongsi kereta eksklusif untuk stesen B Game (BLG) dan pasukan liga Watch Pioneer, Hangzhou Spark.

BLG ditubuhkan pada tahun 2017 dan dimiliki oleh platform streaming video China Station B. Pada bulan Ogos 2020, Ping An Bank menandatangani perkongsian strategik dengan e-sukan Station B, yang merangkumi strategi jenama bersama, produk pekali, perkhidmatan, dll. Stesen B juga merupakan salah satu penaja BLG, bersama dengan Logitech G, iGame, Gentle Monster.

Berita Perniagaan E-Sukan Lain:  

  • Syarikat elektronik multinasional China Technology Group Corporation (TCL) dan rangkaian sosial permainan Bixin menandatangani perjanjian penajaan dengan organisasi e-sukan domestik Edward Games (EDG) untuk bahagian League of Legends. Syarat kewangan transaksi tidak didedahkan. Logo kedua-dua syarikat akan dicetak di bahu kanan jersi pasukan.
  • Imba TV, penganjur acara China, mengumumkan bahawa ia akan menjadi tuan rumah acara Dota 2 jenamanya, Imba i-Leage, di Shanghai, dengan hadiah wang berjumlah 1.2 juta yuan ($185,000) dan lapan pasukan Dota 2 China akan bertanding.