China Car Rental merancang untuk menswastakan dan berhenti pada 8 Julai

MBK Partners telah menyelesaikan pengambilalihan wajib China Rental Car, yang kini merupakan anak syarikat milik penuh MBK.

Pada petang 5 Julai, Indigo Charm Co., Ltd. (berafiliasi dengan MBK) dan CAR mengeluarkan pengumuman bersama yang menyatakan bahawa semua baki saham CAR telah dipindahkan ke MBK.

Menurut peraturan penyenaraian, Bursa Saham Hong Kong Limited telah bersetuju untuk menarik balik penyenaraian CAR. CAR akan diswastakan dan dihapuskan dari jam 9 pagi pada 8 Julai.

Ditubuhkan pada bulan September 2007, syarikat itu komited untuk menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan sewa kereta berkualiti, termasuk pajakan jangka pendek dan jangka panjang dan pajakan kewangan. Syarikat itu disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong pada bulan September 2014, ketika ia mengumpulkan sekitar HK $3.6 bilion. Hingga akhir September 2020, China Car Rental mempunyai sejumlah 149,000 kenderaan berdaftar, menduduki tempat pertama di antara platform penyewaan kereta Internet.

China Car Rental menghadapi tahun yang dahsyat ketika perniagaan jatuh dari tebing akibat wabak pada awal tahun 2020, diikuti dengan kejatuhan harga saham yang lebih tinggi ketika syarikat itu terlibat dalam insiden Luckin Coffee, dan kemudian berakhir dengan banyak tawaran pengambilalihan dari beberapa pelabur.

Pada bulan November 2020, Indigo Glamour mula memperoleh CAR. Pada 5 Julai 2021, CAR mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa Indigo Glamour telah menyelesaikan pemerolehan wajib pemegang baki saham tawarannya, dan CAR telah mengemukakan permohonan penghapusan ke Bursa Saham.

Menurut data, MBK Partners, L.P., yang ditubuhkan pada tahun 2005, adalah salah satu dana ekuiti swasta terbesar di Asia, dengan modal di bawah pengurusan lebih dari $24 bilion.

Lihat juga:Borgward Automobile, anak syarikat UCAR, akan memasuki proses kebangkrutan

MBK memberi tumpuan kepada pelaburan di pasaran Asia dengan memberi keutamaan kepada sektor seperti pengguna dan peruncitan, telekomunikasi dan media, penjagaan kesihatan dan kesihatan, perkhidmatan kewangan, pembuatan, infrastruktur dan logistik, dan pendidikan.

Kedudukan pasaran utama syarikat di China adalah pemacu utama pemerolehan. Pengambilalihan itu menyampaikan keyakinan MBK dalam pasaran pelancongan China. Apabila ekonomi pulih, permintaan domestik China akan meningkat.