China bertindak balas terhadap siasatan India terhadap ZTE dan Vivo

Pada sidang media biasa pada hari Selasa, seorang wartawan bertanya kepada jurucakap Kementerian Luar Negeri Zhao Lijian, “Setelah mengambil tindakan terhadap Xiaomi, India telah memperluas penyiasatannya kepada syarikat China yang lain dan kini sedang menyiasat tuduhan salah laku kewangan oleh anak syarikat tempatan ZTE dan vivo. Apa komen anda”?

Zhao Lijian berkata bahawa kerajaan China memperhatikan perkara iniKerajaan China sentiasa menghendaki syarikat-syarikat China beroperasi secara sah dan patuh di luar negara. Selanjutnya, pemerintah secara aktif mendukung perusahaan China dalam menjaga hak dan kepentingan mereka yang sah, dan pihak India harus bertindak sesuai dengan undang-undang dan peraturan untuk menyediakan lingkungan bisnis yang adil, adil dan tidak diskriminatif bagi perusahaan China untuk melabur dan beroperasi di China.

MenurutBloombergPada Isnin, India mula menyiasat dakwaan salah laku kewangan oleh unit tempatan ZTE dan vivo, sekali gus memperluaskan siasatannya terhadap syarikat China susulan denda yang dikenakan ke atas Xiaomi baru-baru ini.

Lihat juga:Pihak berkuasa India merampas $725 juta dalam kiriman wang haram dari anak syarikat tempatan Xiaomi

Kementerian Hal Ehwal Korporat India dilaporkan akan mengkaji laporan audit dan menerima maklumat dari sumber yang tidak disebutkan namanya yang menunjukkan kemungkinan pelanggaran, termasuk penipuan.

Bagi pihaknya, vivo meminta penyelidikan pada bulan April untuk mengetahui apakah ada “pelanggaran besar dalam pemilikan dan pelaporan kewangan,” sambil meminta pihak berkuasa untuk mempelajari akaun ZTE dan menyerahkan penemuan mereka “dengan segera”.

India telah meningkatkan pemeriksaan terhadap syarikat China sejak tahun 2020. Pemerintah Perdana Menteri India Narendra Modi telah melarang lebih dari 200 aplikasi mudah alih dari vendor China, termasuk perkhidmatan membeli-belah Alibaba Group Holding Ltd., platform video pendek popular Bytedance, TikTok, dan banyak aplikasi yang digunakan pada telefon Xiaomi. Bulan ini, agensi anti pencucian wang negara itu menguasai akaun bank Xiaomi Technologies India kerana didakwa melanggar undang-undang pertukaran asing, keputusan yang ditangguhkan setelah perintah mahkamah.