China bersiap untuk melancarkan kapal angkasa berawak Shenzhou 14

Kapal angkasa berawak Shenzhou 14 dan kenderaan pelancaran Long March 2F yang disertakan telah dipindahkan ke kawasan pelancaranPentadbiran Angkasa Berawak China (CMSA) berkata pada hari Ahad. Tarikh dan masa sebenar pelancaran belum diumumkan secara terbuka.

Menurut Zheng Yonghuang, ketua jurutera Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan, kapal angkasa berawak Shenzhou 14 akan membawa tiga angkasawan untuk bekerja dan tinggal di angkasa selama 6 bulan, dan akan berada di orbit dengan kapal angkasa berawak Shenzhou 15 selama 5-10 hari. Kemudahan dan peralatan di lokasi pelancaran berada dalam keadaan baik, dan pelbagai pemeriksaan fungsional pra-pelancaran dan ujian bersama akan dilakukan seperti yang dirancang.

Zheng menambah bahawa pada masa akan datang mereka akan memeriksa kapal angkasa roket, dan mereka akan menganjurkan latihan pelancaran untuk memastikan bahawa semua sistem yang terlibat dalam pelancaran berada dalam keadaan terbaik. CMSA juga secara rasmi mengeluarkan logo misi pada hari Isnin.

Di samping itu, roket pembawa Long March-5B Y3 China akan melancarkan modul eksperimen Wentian ke stesen angkasa China, tiba di tapak pelancaran di wilayah pulau selatan Hainan pada hari Ahad. Roket ini, bersama dengan kapsul makmal Wentian yang telah diangkut ke lokasi pelancaran kapal angkasa Wenchang, akan dipasang dan diuji di lokasi pelancaran. Sistem yang terlibat dalam misi di lokasi pelancaran sedang dalam persiapan yang teratur.

Lihat juga:Kapsul Shenzhou 13 China berjaya kembali