CFTC menuduh Gemini Trust memberikan pernyataan dan peninggalan yang salah kepada suruhanjaya itu

DaripadaSuruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan KomoditiMengumumkan pada 2 Jun bahawa ia telah mengajukan gugatan di Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Selatan New York, yang menuduh Gemini Trust Company, LLC membuat pernyataan palsu atau mengelirukan mengenai fakta material atau peninggalan pernyataan fakta material kepada CFTC mengenai pensijilan diri produk niaga hadapan bitcoin.

Gemini yang berpusat di New York adalah pertukaran dan penjaga cryptocurrency yang membolehkan pelanggan membeli, menjual dan menyimpan aset digital. Ia ditubuhkan pada tahun 2014 oleh Cameron dan Tyler Winklevoss. Ia juga merupakan pertukaran dan penjaga kata laluan pertama di dunia yang disahkan oleh SOC Type 2 dan SOC Type 2.

Aduan tersebut menyatakan bahawa dari sekitar bulan Julai 2017 hingga sekitar bulan Disember 2017, Gemini memberikan pernyataan fakta material palsu atau mengelirukan, atau ketinggalan, kepada CFTC, secara langsung atau melalui orang lain, semasa penilaian pasaran kontrak yang ditetapkan (DCM) mengenai kemungkinan pensijilan diri kontrak niaga hadapan bitcoin. Adalah dicadangkan bahawa kontrak niaga hadapan Bitcoin akan diselesaikan dengan merujuk kepada harga spot Bitcoin pada tarikh yang berkaitan, yang ditentukan oleh lelongan yang diadakan di platform perdagangan aset digital Gemini (Gemini bitcoin auction).

Menurut aduan itu, Gemini memberikan maklumat kepada CFTC secara langsung dan melalui DCM mengenai platform perdagangan Gemini dan lelongan Bitcoin Gemini, dan pernyataan dan maklumat tertentu yang disampaikan atau dihilangkan oleh Gemini adalah palsu atau mengelirukan.

Tuntutan itu, yang bertujuan untuk menyekat Gemini dan sekutunya daripada melakukan perdagangan komoditi dan pelaburan selanjutnya, juga akan dikenakan denda.

Lihat juga:China NFT Weekly: Venture Capital Exit Encryption

Juga pada 2 Jun,Cameron dan Taylor WinklevossMengumumkan bahawa mereka akan memotong 10% pekerjaan mereka, dengan alasan “fasa penguncupan”,” musim sejuk kripto “industri cryptocurrency.