CATL memenangi lima gelaran berturut-turut sebagai pengeluar bateri kuasa terbesar di dunia

Menurut statistik terkini yang dikeluarkan Isnin iniSNEOrganisasi penyelidikan pasaran Korea Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) masih menjadi pembekal bateri automotif tunggal terbesar dengan bahagian pasaran global 32.6% pada tahun 2021, menduduki tempat pertama sekali lagi.

CATL telah menjadi syarikat bateri kuasa terbesar di dunia selama 5 tahun berturut-turut. Bahagian pasarannya meningkat lapan mata peratusan tahun lalu berbanding tahun 2020. Menurut statistik SNE, pada tahun 2021, jumlah bateri automotif global adalah 296.8GWh, dua kali ganda dari tahun 2020.

Pada bulan Januari tahun ini, CATL mengeluarkan ramalan prestasi yang menyatakan bahawa keuntungan bersih syarikat tahun lalu dijangka antara 14 bilion hingga 16.5 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 150% -195%. Ini adalah tahap keuntungan tertinggi sejak penyenaraiannya pada tahun 2018.

LG Energy Solutions, pesaing terbesar CATL, menduduki tempat kedua dalam senarai ini. Syarikat Korea Selatan memuatkan 60.2GWh bateri kuasa automotif tahun lalu, dengan pangsa pasar 20.3%.

MenurutReuters, Pada sidang media yang diadakan pada bulan Januari, Ketua Pegawai Eksekutif LG Energy Solutions (LG) Kwon Young Soo mengatakan pihaknya menjangkakan bahagian pasaran syarikat akan melebihi CATL pada masa akan datang, tetapi tidak mendedahkan garis masa tertentu.

Dalam sepuluh senarai teratas, sebanyak 6 syarikat yang dibiayai oleh China disenarai pendek, seperti BYD, China Lithium Battery Technology, Gotti Hi-Tech, Envision AESC Group, dan Svolt. BYD menduduki tempat keempat dengan bahagian pasaran 8.8%. Empat syarikat China yang lain berada di kedudukan ketujuh hingga kesepuluh, dengan jumlah bahagian pasaran 7.2%.

Lihat juga:Syarikat gergasi bateri CATL menjangkakan keuntungan bersih AS $2.59 bilion pada tahun 2021

Di antara syarikat yang dibiayai oleh China, bateri kuasa automotif Envision AESC Group mencapai pertumbuhan satu digit tahun lalu. Lima syarikat lain semuanya meningkat lebih dari 100%, di mana Swart meningkat lebih dari 430% tahun ke tahun.