CATL membina rangkaian perusahaan 5G terbesar di China

Pembuat bateri kuasa terkemuka CATL mengumumkan pada hari IsninMembina rangkaian perusahaan 5G terbesar di China. Jaringan ini meliputi enam provinsi dan tujuh pangkalan termasuk Fujian, Jiangsu dan Sichuan, dengan luas lebih dari 5 juta meter persegi.

Syarikat ini telah mengembangkan 22 senario perniagaan bernilai tinggi dan telah melaksanakan sembilan jenis aplikasi konvergensi 5G. Ketua Pegawai Maklumat CATL Chen Ling mengatakan bahawa rangkaian 5G CATL akan merangkumi sepuluh pangkalan teratas di dunia.

Untuk menangani proses pembuatan yang semakin kompleks sambil memenuhi permintaan untuk produk berkualiti tinggi, CATL telah membina seni bina pembuatan yang unik dengan kecerdasan buatan, data besar, pengkomputeran awan, kembar digital, pengkomputeran tepi, teknologi frekuensi radio dan 5G. Dalam proses ini, 5G memainkan peranan asas sebagai pangkalan. Syarikat ini telah membina seni bina Internet industri berasaskan 5G, bergantung pada kemajuan teknologi lebar jalur tinggi, latensi rendah, dan sambungan yang luas untuk menyelesaikan masalah perniagaan pembuatan yang paling menuntut.

5G dan augmented reality (AR) telah mengurangkan jumlah kakitangan syarikat yang melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam. Sebagai contoh, mengurangkan kira-kira 1,000 perjalanan setahun dapat mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 2,566 tan. Hari ini, kilang telah sepenuhnya menghilangkan penggunaan dokumen kertas di lokasi dan menghilangkan 2.141 borang kertas. Dianggarkan bahawa penjimatan kertas tahunan setara dengan memotong 7,516 pokok matang.

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa pada Q1 2022, CATL memperoleh keuntungan sekitar 48.68 bilion yuan (7.28 bilion dolar AS), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 153.97%. Keuntungan bersih adalah 1.493 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 23.62%. Pada tahun 2021, CATL mencapai jumlah pendapatan operasi sebanyak 130.356 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 159.06%, dan keuntungan bersih 15.93 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 185.34%.

Lihat juga:CATL melancarkan perkhidmatan pertukaran bateri EVOGO di Hefei

Di samping itu, menurut China Automotive Battery Innovation Alliance, CATL menyumbang 45.85% daripada pemasangan bateri kuasa China pada bulan Mei, menduduki tempat pertama.