CATL dan FAW Jiefang membentuk usaha sama kenderaan tenaga baru

Gergasi bateri China CATL dan FAW Jiefang, Bahagian Kenderaan Komersial Kumpulan FAW, membentuk usaha sama18 Ogos bertujuan untuk membuka pasaran kenderaan komersial tenaga baru.

Usaha sama baru yang beribu pejabat di Hebei-dijuluki “Jiefang Times New Energy Technology Co., Ltd.”-akan merangkumi penjualan kenderaan komersial tenaga baru, perdagangan kredit karbon, penyewaan kenderaan, dan penerokaan model perniagaan pemisahan badan dan bateri. Buat rantaian ekologi trak tenaga baru dan bantu elektrik bandar.

Ditubuhkan pada 18 Januari 2003, FAW Jiefang adalah pengeluar trak dan bas sederhana, berat dan ringan dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 343,000 kenderaan. Pada tahun 2021, syarikat itu menjual hampir 440,000 kenderaan, termasuk 373,400 trak sederhana dan berat.

Hu Hanjie, ketua FAW Jiefang, memperincikan usaha sama baru itu dan mengumumkan bahawa kedua-dua pihak akan membelanjakan 500 juta yuan ($73.4 juta) untuk menyediakan tiga perkhidmatan utama kepada pelanggan.

Yang pertama adalah model perniagaan “pemisahan badan dan bateri”. Melalui rancangan operasi “membeli casis tanpa bateri dan menyewa bateri”, pelanggan dapat mengurangkan pelaburan awal dengan ketara. Pada masa yang sama, digabungkan dengan senario operasi pelanggan, kedua-dua pihak akan menyediakan perkhidmatan pembinaan dan operasi pertukaran stesen bateri yang disesuaikan. Yang kedua adalah penyewaan kenderaan dan perkhidmatan penerimaan kapasiti, yang sangat mengurangkan pendudukan aset pelanggan dan mengoptimumkan model operasi. Yang ketiga adalah menyediakan perkhidmatan kitar semula kereta dan bateri terpakai.

Lihat juga:Tesla China menafikan bahawa Model 3S domestik menggunakan bateri M3P CATL

Seawal tahun 2018, FAW Jiefang dan CATL mula bekerjasama dalam pengembangan model trak berat untuk bekalan dalam bidang pembinaan bandar, kotoran, pembuangan sampah, dan pengangkutan awam. Pada bulan Januari tahun ini, mereka menandatangani perjanjian lima tahun untuk mengukuhkan kerjasama erat antara kedua-dua pihak dalam bekalan bateri kuasa.

Menurut data yang dikeluarkan oleh China Automotive Battery Innovation Alliance pada 11 Ogos, jumlah kapasiti bateri kuasa terpasang CATL di China pada bulan Julai adalah 11.41GWh, terus menduduki tempat pertama dengan bahagian 47.19%.