Canalys: Xiaomi menduduki tempat pertama di pasaran telefon pintar India pada tahun 2021

Diterbitkan oleh institut penyelidikan CanalysSenarai Jualan Telefon Pintar India 2021Pada hari Selasa. Xiaomi menduduki tempat pertama, Samsung di tempat kedua, diikuti oleh Vivo, realme dan OPPO.

Pada tahun 2021, penghantaran pasaran telefon pintar India mencapai rekod 162 juta unit, meningkat 12% berbanding tahun 2020. Pada tahun 2021, Xiaomi menghantar 40.5 juta telefon pintar, merangkumi 25% bahagian pasaran nasional, dan Samsung 19%. Di antara lima jenama teratas dari segi penjualan, hanya Vivo yang mengalami penurunan, turun 4% tahun ke tahun. Jenama yang paling pesat berkembang adalah realme, dengan pertumbuhan 25% tahun ke tahun.

Xiaomi memimpin pada suku keempat tahun lalu, menghantar 9.3 juta unit dan mengekalkan bahagian pasaran 21 peratus. Samsung menduduki tempat kedua dengan 8.5 juta unit terjual, dengan bahagian 19%. Jualan realme di India meningkat ke tempat ketiga untuk pertama kalinya, meningkat 49% dari tahun ke tahun kepada 7.6 juta penghantaran. Tempat keempat dan kelima diduduki oleh Vivo dan OPPO dengan masing-masing 5.6 juta unit dan 4.9 juta unit.

“Pada tahun 2021, dinamika pasaran telefon pintar India berubah setiap suku tahun,” kata Sanyam Chaurasia, seorang penganalisis di Canalys. “Tahun ini, pasaran dilanda krisis pneumonia mahkota baru, turun naik permintaan pengguna dan gangguan rantaian bekalan. Pembekal menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran dengan memfokuskan pada pelbagai saluran, mempelbagaikan rantaian bekalan dan memperluas penawaran produk”.

Chaurasia menambah, “Sebagai contoh, pembekal seperti realme dan Samsung mempelbagaikan konfigurasi chipset untuk menguruskan bekalan dengan berkesan. Jumlah penghantaran rekod realme disebabkan oleh inovasi dalam perancangan dan pengurusan inventori, yang membawa kepada bekalan telefon pintar pasaran massa yang baik seperti Narzo 50a dan C11. Sementara itu, penghantaran telefon pintar mencapai tahap tertinggi sepanjang tahun berkat pengenalan vaksinasi, pembukaan semula pasaran dan permintaan yang terpendam. Ia dijangka terus berkembang pada 2022, didorong oleh permintaan penggantian dan pelanggan baharu beralih kepada telefon pintar, “katanya.

Lihat juga:Analisis: Apple memperoleh semula pasaran telefon pintar global, Xiaomi menduduki tempat ketiga

Menurut data yang dikeluarkan oleh CAICT, peringkat penjualan jenama telefon pintar domestik pada tahun 2021 adalah OPPO, Vivo, Apple, Xiaomi, dan Honor. Dengan populariti siri iPhone 13 pada suku keempat, Apple menjual Xiaomi sepanjang tahun.