Canalys: Apple kembali ke puncak pasaran gelang tangan yang boleh dipakai global, diikuti oleh Xiaomi dan Huawei

Pada hari Jumaat,Fijiphilippines. kgmMemetik data terbaru dari syarikat analisis teknologi Canalys, pada suku ketiga 2021, penghantaran global peranti gelang tangan yang boleh dipakai mencapai 47.82 juta unit, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 11%, dan Apple telah kembali ke tempat pertama dengan 7.33 juta unit penjualan.

Di samping itu, data menunjukkan bahawa Xiaomi menduduki tempat kedua di pasaran global dalam tempoh tersebut, sedikit lebih rendah daripada penghantaran Apple sebanyak 7.21 juta unit dan pangsa pasar 15%. Huawei berada di tempat ketiga dengan penghantaran 5 juta unit dan pangsa pasar 11%. Samsung dan Fitbit masing-masing menduduki tempat keempat dan kelima dengan 4.23 juta unit dan 3.71 juta unit, mewakili 9% dan 8% bahagian pasaran.

Di pasaran daratan China, lima jenama teratas adalah Huawei, Xiaomi, XTC, Apple dan Honor, dengan pangsa pasar masing-masing 31%, 19%, 10%, 5% dan 4%.

Di Asia Pasifik, lima jenama teratas adalah Samsung, Apple, Noise, Xiaomi dan Xiaozhou, masing-masing dengan 14%, 12%, 12%, 11% dan 10%.

Lihat juga:Huawei mengeluarkan produk baru: komputer riba 2-dalam-1, fon kepala berbentuk gincu, jam tangan profesional

Sebelumnya, He Gang, COO perniagaan pengguna Huawei, mengatakan bahawa penghantaran global kumulatif peranti pintar yang boleh dipakai Huawei telah melebihi 80 juta unit. Pada masa yang sama, rata-rata pengguna global bulanan aplikasi sukan dan kesihatan syarikat telah mencapai lebih dari 83 juta, dan jumlah pengguna perkhidmatan global kumulatif telah melebihi 320 juta.