Cambricon melancarkan tiga cip memandu sendiri dalam pembangunan

Dalam2022 World Artificial Intelligence Conference (WAICPada 1 September, Chen Tianshi, ketua syarikat cip kecerdasan buatan China Cambricon, mendedahkan bahawa syarikat itu sedang mengembangkan tiga cip pemanduan autonomi yang merangkumi fungsi L2-L4 yang dapat memenuhi keperluan yang berbeza dari 10 hingga 1.000 kuasa pengkomputeran maksimum.

Tiga cip yang sedang dikembangkan adalah generasi baru cip latihan pintar awan “Siyuan 590″, cip bersepadu tempat letak kenderaan autonomi L2 +” SD5223″, dan platform integrasi multi-domain pemanduan autonomi L4 maju SoC (sistem-on-chip) “SD5226”.

Siyuan 590 menggunakan seni bina baru MLUarch05, dan prestasi latihan yang diukur telah bertambah baik berbanding dengan produk unggulan syarikat yang dijual. Ia menyediakan kapasiti memori yang lebih besar dan jalur lebar memori yang lebih tinggi, dan input dan outputnya dan port interkoneksi antara cip juga telah ditingkatkan dengan ketara berbanding dengan generasi sebelumnya.

SD5223 adalah cip pemacu automasi bersepadu untuk pasaran L2+ yang menawarkan 16 kuasa pengkomputeran teratas dan lebar jalur DDR yang lebih tinggi. Menyokong pemprosesan visual peringkat automatik dan pelesapan haba semula jadi berkuasa rendah, sesuai untuk pelbagai bentuk produk seperti 8M IFC/5V5R/10V5R.

Lihat juga:Cambricon merancang untuk mengumpulkan $395 juta untuk penyelidikan dan pembangunan melalui penempatan swasta

Sebagai tambahan, sesuai dengan perubahan kebutuhan pasar, Cambricon telah meningkatkan spesifikasi cip SoC SD5226, platform konvergensi multi-domain pemanduan autonomi tingkat tinggi untuk pasar L4, dan daya pengkomputerannya akan mencapai lebih dari 400. Ia menggunakan teknologi proses 7nm dan seni bina AI maju untuk menyesuaikan diri dengan evolusi algoritma.

(Kredit gambar: Cambricon)

Pada persidangan itu, Chen Tianshi mengatakan dalam ucapannya: “Dapat diramalkan bahawa dalam lima tahun ke depan, kita akan melihat empat trend utama pemanduan autonomi. Pertama, sistem pemanduan autonomi L2 + akan dipopularkan dengan cepat dan akan wujud untuk masa yang lama. Dalam 5 tahun akan datang, kadar penembusan keseluruhan sistem pemanduan autonomi L2 + dan ke atas mungkin melebihi 50%. Pemanduan autonomi L4 dalam senario terhad akan mula direalisasikan, dan pemanduan autonomi L2 + hingga L4 akan wujud secara selari. Trend kedua ialah algoritma pemanduan autonomi lebih kompleks, jumlah data yang diproses meningkat secara eksponensial, dan permintaan untuk daya pengkomputeran terus meningkat. Trend ketiga adalah kolaborasi kereta, jalan raya, dan pengkomputeran awan untuk mencapai gelung tertutup data besar dan peningkatan pengalaman pemanduan yang berterusan. Trend keempat adalah bahawa untuk memenuhi keperluan individu pengguna dan meningkatkan daya saing pengeluar yang berbeza, keperluan pembelajaran kendiri dari sisi kereta terus meningkat, dan sistem kereta akan sangat berbeza. “

Pada persidangan itu, Cambricon mempamerkan produk pemproses dan cip pintar yang merangkumi semua senario, banyak penyelesaian industri yang dikembangkan berdasarkan cip Cambricon, dan pelbagai produk perkakasan AI dengan tema “Kerjasama Pengkomputeran Kereta, Jalan, dan Awan”. Menunjukkan kekuatan teknikal teras dan kemampuan pelaksanaan dalam bidang reka bentuk cip pintar.