ByteDance’Douyin menyiarkan Piala Dunia 2022

China Media Group (CMG) dan Douyin mengadakan acara pelancaran awan pada hari Selasa, mengumumkanDouyin akan menjadi pemegang hak penyiaran Piala Dunia 2022Siaran langsung barang dengan rakan strategik China Media Group di Qatar.

Ketua Pegawai Eksekutif Douyin Zhang Ke mengatakan bahawa apabila platform ini menyediakan lebih banyak siaran langsung sukan, penciptaan video sekunder, dan akses pakar kecergasan, ekologi sukan Douyin menjadi lebih kaya. Douyin akan membuat bentuk interaksi yang lebih kreatif dengan CMG untuk memperkayakan pengalaman streaming langsung pengguna.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Douyin telah meningkatkan produk kandungan sukannya. Syarikat itu berkata, Douyin bukan saja menjadi rakan kongsi untuk Euro 2020 dan Copa America 2021, malah turut melancarkan beberapa program sukan eksklusif ketika Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022. Aktiviti ini termasuk menjemput ramai atlet untuk merakam latihan dan kehidupan seharian mereka dalam video pendek, mengambil bahagian dalam ulasan acara, dan memperkenalkan sukan mereka.

“Kertas Putih Ekologi Sukan 2021 Douyin” menunjukkan bahawa pada tahun lalu, penawaran kandungan, penggunaan dan penyebaran sukan melalui Douyin telah meningkat dengan ketara. Pada awal tahun 2022, terdapat lebih daripada 60,000 pencipta sukan dengan lebih daripada 10,000 peminat Douyin, dan jumlah siaran dan tontonan sukan telah meningkat sekitar 50%.

Lihat juga:ByteDance Douyin menguji ciri “Autoplay Next Video”