ByteDance mengutamakan produk muzik, bekas CEO Douyin menerajui

Menurut laporan media tempatan36krByteDance baru-baru ini meningkatkan keutamaan produk muziknya ke P1, setara dengan perkhidmatan permainan dan pendidikan. Sementara itu, Alex Zhu, naib presiden produk dan strategi ByteDance dan bekas ketua platform Douyin yang popular, telah mengambil alih projek itu untuk memimpin produk muzik luar negara syarikat itu, Resso.

Sumber mendedahkan bahawa Chu sangat mementingkan Resso, sebab utama syarikat itu mengutamakan perkhidmatan muziknya. Platform ini merangkumi keinginan Chu untuk membina produk seperti TikTok seterusnya.

Sehingga artikel ini ditulis, ByteDance belum memberikan komen mengenai perkara ini.

Langkah ByteDance untuk mengembangkan perkhidmatan muziknya adalah keputusan pragmatik untuk meningkatkan kecekapan penggunaan hak cipta dan sangat sesuai dengan strategi keseluruhan syarikat untuk mendapatkan keuntungan dari iklan lalu lintas digital.

Lihat juga:Pengasas ByteDance Zhang Yiming menyumbangkan 500 juta yuan kepada kampung halamannya Longyan

Orang-orang yang dekat dengan pasukan strategi ByteDance mengatakan bahawa pemikiran umum gergasi teknologi yang berpusat di Beijing mengenai susun atur strategiknya adalah bahawa ia akan merebut medan perang yang dapat memberikan lalu lintas Web yang besar. Dari permainan dan novel hingga pelaburan dalam permulaan kandungan yang berpotensi, pergerakan ByteDance ini didorong oleh keinginan untuk perhatian pengguna dalam talian.

Arena utama untuk produk muzik ByteDance adalah pasaran luar negara. Strateginya adalah menggunakan Resso sebagai titik permulaan dan mengikat dengan TikTok untuk mewujudkan komuniti muzik yang bersemangat.

Bahagian muzik ByteDance telah lama wujud dan telah tersebar di seluruh jabatan. Pasukan ini bertanggungjawab untuk menyampaikan perkongsian hak cipta dengan label seperti Universal Music, Warner Music dan banyak lagi.

Setelah bergabung dengan Douyin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada Mei 2020, mantan Naib Presiden Kanan Disney Kevin Mayer (Kevin Mayer) telah merancang strategi pengembangan terperinci untuk produk muzik luar negara Douyin. Tetapi rancangan untuk mengembangkan produk itu ditangguhkan setelah pemergian Mayer yang tergesa-gesa pada bulan Ogos.

Untuk mendapatkan hak muzik untuk produk seperti Douyin dan Douyin, ByteDance perlu membayar royalti tahunan yang besar kepada label rakaman. Membangun dan mengendalikan produk muzik anda sendiri sekurang-kurangnya akan menjadikan perbelanjaan ini lebih berbaloi.

Menurut data dari Counterpoint Research, sebuah syarikat penganalisis pihak ketiga, pada tahun 2019, Spotify menyumbang 31% pasaran streaming muzik dalam talian global dan 35% pasaran langganan berbayar; Apple Music menduduki tempat kedua, dengan 19% daripada jumlah langganan berbayar.

Dengan Alex Zhu mengambil alih, produk muzik TikTok akan berkembang ke arah membina komuniti kandungan. Dari segi jenis produk, sekarang pasaran streaming muzik global sangat tepu, akan mencabar bagi TikTok untuk bersaing dengan Spotify. Menjadikan Resso sebagai produk komuniti muzik dengan aktiviti pengguna yang tinggi mewakili jalan yang lebih sesuai.

Perlu diperhatikan bahawa Resso adalah produk kedua yang diketuai oleh Zhu Li selain TikTok. Chu terkenal sebagai pengasas Musical.ly, platform bibir yang popular yang ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2014. ByteDance memperoleh Musical.ly dengan harga $1 bilion pada tahun 2017, mengalahkan pesaing termasuk Facebook dan Racer. Pada tahun 2018, Musical.ly secara rasmi menjadi sebahagian daripada Douyin (Douyin) dengan Alex Zhu sebagai pemimpinnya.

Selepas Kevin Mayer tiba di TikTok pada Mei 2020, Zhu berpindah ke jawatan Naib Presiden Produk dan Strategi Bytedance. Dia kemudian mengundurkan diri pada April 2020, dan Zhou Shouzi bergabung dengan ByteDance sebagai CFO dan CEO Douyin.

Dilaporkan bahawa Alex Zhu sering terlibat dalam reka bentuk produk Resso sejak sekitar bulan Mac tahun ini. “Alex bercita-cita tinggi mengenai produk tersebut dan entah bagaimana meyakinkan dirinya bahawa Resso boleh menjadi Douyin seterusnya,” kata sumber itu.