BYD sasar buka 100 kedai jualan di Jepun menjelang 2025

MenurutKyodoPada 18 Ogos, Liu Xueliang, presiden BYD Automobile Japan, mengatakan dalam wawancara bahawa matlamat semasa syarikat adalah untuk membuka 100 kedai penjualan kenderaan elektrik di Jepun menjelang 2025. Liu juga mengatakan syarikat itu belum mempertimbangkan untuk membina kilang di Jepun.

Liu mengatakan bahawa BYD telah mengembangkan perniagaan bateri yang berkaitan dengan IT di Jepun selama 23 tahun, membekalkan bas elektrik ke Fukushima, Kyoto dan Okinawa. Ini adalah langkah semula jadi untuk memasuki pasaran kereta penumpang Jepun dan memasarkan kenderaan elektrik.

Mengenai pembekalan alat ganti, Liu menjawab bahawa beberapa alat ganti bergantung pada sumber luar negara, tetapi sebahagian besar komponen teras kenderaan elektrik dihasilkan secara dalaman.

(Sumber: BYD)

Pada 21 Julai, BYD mengadakan sidang media di Tokyo untuk mengumumkan kemasukannya ke pasaran kereta penumpang Jepun. Tiga model EV, Yuonga, Dolphin dan Seal, dilancarkan. RMB PLUS akan disenaraikan pada Januari 2023, manakala Dolphin dan Seal masing-masing dijadualkan disenaraikan pada pertengahan dan separuh kedua 2023.

Lihat juga:BYD mengumumkan kemasukannya ke pasaran kereta penumpang Jepun

BYD mempercepat pengembangan luar negara. Pada 1 Ogos, syarikat itu mengumumkan kerjasama dengan kumpulan pengedar Eropah Hedin Mobility. Kedua-dua pihak akan bersama-sama menyediakan Sweden dan Jerman dengan produk kenderaan tenaga baru yang berkualiti tinggi. Heding Mobile Group akan membuka kedai luar talian di beberapa bandar di Sweden. Di pasaran Jerman, BYD dan Hedin bersama-sama memilih pengedar tempatan berkualiti tinggi yang beroperasi di seluruh Jerman.

Dalam bidang kenderaan komersial, bas elektrik tulen BYD kini beroperasi di lebih dari 100 bandar di lebih dari 20 negara Eropah dan di lebih dari 400 bandar di lebih dari 70 negara dan wilayah di seluruh dunia. Dalam bidang kereta penumpang, BYD’s Tang EV telah diterima dengan baik oleh pengguna tempatan sejak dilancarkan di Norway pada bulan Ogos tahun lalu.