BYD dan Leapmotor Eye memperoleh kilang Changsha GAC Fick

Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, pembuat kereta China termasuk Leapmotor dan BYD sedang membincangkan kemungkinan memperoleh pemilikan kilang Changsha GAC Fick,Cailian PressDilaporkan pada 22 Julai.

GAC Fick adalah usaha sama yang ditubuhkan pada tahun 2010 antara Stellantis dan GAC Group, yang terutama menghasilkan model Jeep. Menurut laporan pengeluaran dan penjualan yang diungkapkan oleh GAC, pengeluaran dan penjualan GAC Fick pada dasarnya telah berhenti dalam tiga bulan terakhir.

Stellantis, pemilik jenama Jeep, mengumumkan pada 18 Julai bahawa syarikat itu akan mengembangkan jenama Jeep di China dengan pendekatan ringan aset. Di samping itu, syarikat itu akan memulakan perbincangan dengan GAC untuk menamatkan usaha sama tempatan kerana kurangnya kemajuan dalam rancangan yang diumumkan sebelumnya untuk memperoleh saham majoriti di GAC Fick. Stellantis kemudian akan memberi tumpuan kepada pengedaran kereta jenama Jeep yang diimport di China.

GAC Group mengeluarkan pengumuman pada hari yang sama bahawa GAC Fick mengalami kerugian dalam beberapa tahun terakhir dan tidak dapat meneruskan pengeluaran dan operasi normal sejak Februari tahun ini. GAC Group dan Stellantis sedang merundingkan penamatan usaha sama dengan teratur, dan kedua-dua pihak berjanji untuk menangani hal-hal yang berkaitan dengan usaha sama dengan betul sesuai dengan undang-undang dan peraturan. Kemerosotan aset yang berkaitan telah disahkan dalam laporan kewangan tahunan GAC Group tahun lalu.

Sejak awal tahun ini, dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti pemulihan wabak domestik, pasaran kenderaan domestik menjadi lembap. Khususnya, prestasi pasaran kereta penumpang bahan bakar jauh lebih buruk daripada kenderaan tenaga baru.

Lihat juga:GAC Aion membina barisan pengeluaran besar-besaran untuk bateri kuasa

Model jenama Jeep domestik terutama kenderaan bahan bakar, dan kekuatan dan daya saing jenama mereka di pasaran domestik telah menurun dengan ketara dalam beberapa tahun terakhir. Penyusunan semula adalah sukar. Mungkin kerana pertimbangan di atas, Stellantis membuat perubahan untuk terus melabur di GAC Fick dan menangguhkan rancangan pelaburannya di China. Pada masa akan datang, ia hanya akan menjual produk Jeep yang diimport di China.

Beberapa jenama kereta asing tidak lagi dibuat di China.Selain faktor produk dan pasaran, mereka juga berkaitan dengan peningkatan pesat jenama domestik China. Pengguna Cina muda semakin menyukai kereta jenama domestik China. Sebaliknya, syarikat kereta jenama domestik China mempromosikan transformasi korporat untuk golongan muda, mencipta jenama baru dan imej baru, dan melancarkan produk yang sangat kompetitif yang semakin menarik bagi orang Cina, terutama orang muda, sehingga bahagian pasaran mereka terus meningkat.