Bona Pictures debut di Bursa Saham Shenzhen

Saham pengeluar dan pengedar filem Cina Bona Pictures GroupPada 18 Ogos, hari pertama selepas tawaran awam permulaan Bursa Saham Shenzhen, harga saham melonjak 44%.

Boehner Pictures bertanggungjawab untuk menghasilkan banyak filem komersial yang popular, tetapi jalan menuju IPO sangat berliku. Sudah 5 tahun sejak syarikat pertama kali mengajukan prospektus di pasaran saham A.

Sebenarnya, seawal tahun 2010, Bona Pictures disenaraikan di Nasdaq, tetapi sejak itu nilai pasarannya lebih rendah daripada pesaing Huayi Brothers Media dan Beijing Guangguang Media. Enam tahun selepas penyenaraiannya di Amerika Syarikat, Bona Pictures mengumumkan penswastaan ​​dan penghapusan.

Pada tahun kedua setelah berhenti dari Amerika Syarikat, Bona Pictures sedang bersiap untuk IPO di pasaran saham A China, tetapi belum menyelesaikan prosesnya. Pada bulan Ogos 2020, syarikat itu sekali lagi memulakan penyenaraian di pasaran saham A. Pada bulan November tahun yang sama, syarikat itu menerima kelulusan awal dari Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, tetapi hanya membuat kemajuan dalam permohonan itu. Akhirnya pada akhir bulan Julai tahun ini, akhirnya mendapat kelulusan IPO.

Bona Pictures mempunyai barisan pemegang saham yang kuat, termasuk Alibaba, Tencent, Sequoia Capital, CITIC Securities dan institusi lain, serta banyak selebriti seperti Huang Mark, Zhang Ziyi, Zhang Hanyu, dan Han Han.

Walau bagaimanapun, pemegang saham ini menghadapi kerugian besar. Banyak pemegang saham selebriti melanggan dengan harga 14.55 yuan ($2.13) sesaham. Dikira berdasarkan harga langganan 14.55 yuan dan harga penutupan pada 19 Ogos, Huang Mark dan Zhang Hanyu masing-masing kehilangan 22.6452 juta yuan, dan Zhang Ziyi kehilangan 13.5873 juta yuan.

Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan Bona Pictures untuk tiga tahun dari 2019 hingga 2021 masing-masing adalah 3,116 miliar yuan, 1,61 miliar yuan, dan 3,124 miliar yuan. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada syarikat induk dalam tempoh yang sama adalah 315 juta yuan, 191 juta yuan, dan 363 juta yuan. yuan.

Pendapatannya diperoleh daripada tiga sumber iaitu pelaburan, pengedaran dan perniagaan pawagam. Tahun lalu, ketiga-tiga perniagaan ini menyumbang 46.53%, 32.55% dan 27.49% daripada jumlah pendapatan. Walau bagaimanapun, margin keuntungan kasar perniagaan teater syarikat tahun lalu hanya 1.71%.

Lihat juga:Semasa wabak ini, China mengatasi Amerika Utara untuk menjadi pasaran filem terbesar di dunia

Menghadapi wabak berulang, yang telah memberi kesan serius pada perniagaan teater, Bona Pictures tidak berhenti memperluas rangkaian teater. Pada akhir 2021, Bona Pictures mempunyai 101 teater dan 841 skrin.

Filem yang dihasilkan dan diedarkan oleh syarikat ini mempunyai dua ciri: tema patriotik dan penyertaan pembuat filem Hong Kong. Pada masa ini, tiga daripada sepuluh filem berbahasa Cina dihasilkan oleh Bona Pictures, yang semuanya menganjurkan tema patriotik. Syarikat ini merancang untuk meneruskan genre ini.