Bluepha menerima pembiayaan Siri B 1.5 bilion yuan

Bluepha, syarikat biologi sintetik terkemuka di China, hari ini mengumumkanPusingan pembiayaan B3 selesaiMenjadikan jumlah pembiayaan Siri B menjadi 1.5 bilion yuan ($235 juta).

Pusingan B3 Bluepha diketuai bersama oleh Genesis Capital dan Dana Pembaharuan Pemilikan Campuran Perusahaan milik Negara China (Dana Pembaharuan Campuran), diikuti oleh Zhongping Capital, Jiangsu Huanghai Financial Holding Group, dan Huazhong Blue Ocean Investment Management Company. Pemegang saham sedia ada FreesFund Capital, Country Garden Ventures, GL Ventures Capital, dan Sany Innovation Fund menambah pelaburan.

Sebelum ini, cip biru menerima pembiayaan pusingan B1 dan B2 berjumlah hampir 700 juta yuan masing-masing pada Februari dan Ogos 2021. Dilaporkan bahawa pusingan dana B akan digunakan untuk pembinaan dan pengoperasian kemudahan pengeluaran berskala besar PHA untuk bahan biodegradasi, pengembangan dan penyebaran platform penyelidikan dan pengembangan biologi sintetik Industri 4.0 SynBio_OS, dan pengembangan dan pelaksanaan saluran paip produk baru seperti bahan perubatan kitar semula dan probiotik kejuruteraan.

Bluepha diasaskan pada 2016 oleh Dr Zhang Haoqian dari Universiti Peking dan Dr Li Teng dari Universiti Tsinghua. Adalah sebuah syarikat yang terlibat dalam inovasi molekul dan bahan berdasarkan bioteknologi sintetik, yang didedikasikan untuk mereka bentuk, membangun, mengeluarkan dan menjual molekul dan bahan berasaskan bio baru.

Pada 1 Januari 2022, saluran paip produk pertama Blue Law, sebuah kilang super dengan keluaran tahunan 25,000 tan bahan biodegradasi PHA, secara rasmi memulakan pembinaan di Binhai County, Kota Yancheng, Provinsi Jiangsu.

Lihat juga:Rakan kongsi Lightspeed China menyelesaikan pembiayaan AS $920 juta

Bluepha mempunyai rizab teknikal yang kaya dan hak harta intelek yang berkaitan dalam semua pautan rantai teknologi yang berkaitan dengan PHA, seperti penyelidikan dan pengembangan terikan, biotransformasi, pemisahan dan pemurnian, dan pengubahsuaian bahan. Prestasi produk telah disahkan oleh banyak pelanggan syarikat Fortune 500, dan banyak pesanan dan niat syarikat telah diperolehi.

Di samping itu, Blue Law juga telah menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan banyak rakan kongsi di negara dan wilayah utama di seluruh dunia untuk terus memperluas pasaran global PHA.

Dr. Zhang Haoqian, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Blue Fa, percaya bahawa rantaian inovasi produk biologi sintetik sangat panjang, dan Blue Fa telah mengumpulkan sejumlah besar data proses dan pengalaman kejuruteraan dalam proses pengembangan dan perindustrian PHA. Syarikat ini mengumpulkan data dan pengalaman ini melalui elemen teknologi Industri 4.0 seperti automasi dan digitalisasi, dan menggunakannya kembali dalam pengembangan dan pelaksanaan produk baru berikutnya. Di masa depan, ia akan membentuk daya saing teras kaedah biru.