Bekas Timbalan Pengurus Besar Bahagian Wuling SGMW Bergabung dengan Xiaomi

Sebelumnya dilaporkan bahawa Zhou Xing, mantan timbalan pengurus besar Bahagian Wuling SAIC-GM-Wuling (SGMW), secara rasmi akan bergabung dengan Xiaomi pada bulan Ogos sebagai pengarah pemasaran dan melaporkan terus kepada CEO Lei Jun. Langkah itu disahkan Chow Sing yang tidak mendedahkan maklumat lanjut. Berita ini pertama kali dilaporkan oleh media domestikCailian Press21 Julai.

Rekod awam menunjukkan bahawa Chow Sing menyertai SGMW pada tahun 2011 dan mula berkhidmat sebagai pengarah pusat pemasaran perniagaan jualan pada tahun 2019. Pada tahun 2020, dia mengambil alih jawatan pengarah jenama dan pemasaran. Kemudian, Zhou dinaikkan pangkat menjadi timbalan pengurus besar bahagian Wuling syarikat.

Orang dalam industri automotif yang biasa dengan Zhou Xing berkomentar: “Zhou Xing berfikiran terbuka dan sangat bijaksana.” Industri ini nampaknya percaya bahawa penambahan Zhou bermaksud bahawa pembuatan kenderaan Xiaomi telah memasuki tahap perancangan penjualan. Menurut Xiaomi, model pertama yang dihasilkan secara besar-besaran akan dilancarkan dari barisan pemasangan di kilang Yizhuang di Beijing pada tahun 2024.

Perniagaan automotif Xiaomi telah menarik sekurang-kurangnya tiga eksekutif dari syarikat kereta tradisional. Sebelum itu,Bekas eksekutif BAIC Yu Liguo bergabung dengan Xiaomi Motors awal tahun ini sebagai naib presiden dan komisaris politik ibu pejabat Beijing syarikat ituBertanggungjawab untuk menyelaraskan pengurusan komprehensif Xiaomi Motors dan organisasi dan pengurusan bakat ibu pejabat Beijing. Hu Zhengnan, mantan dekan Institut Penyelidikan Geely, bergabung dengan Shunwei Capital, sebuah institusi modal teroka yang diasaskan oleh Lei Jun, pada tahun 2012. Menurut orang dalam, Hu Zhengnan bertanggungjawab untuk projek pembuatan kenderaan Xiaomi.

Lihat juga:Xiaomi mengumumkan paten pemanduan autonomi baru

Hampir pada masa yang sama ketika didedahkan bahawa Zhou bergabung dengan Xiaomi, beberapa netizen menyiarkan di media sosial domestik bahawa mereka baru-baru ini melihat trak pikap elektrik jenama Amerika Rivian R1T di ibu pejabat Xiaomi di Beijing. Model ini diposisikan sebagai trak pikap elektrik tulen dan dilihat sebagai salah satu pesaing utama Tesla CyberTruck. Kenderaan ini unik kerana ia menggunakan motor pacuan roda depan dan belakang yang memberikan tenaga kinetik berkadar 147kW (200 kuasa kuda) bagi setiap roda. Sistem ini boleh mengeluarkan sehingga 800 kuasa kuda dan jumlah tork seketika sehingga 14,000 Nm pada empat roda.