Bekas naib presiden perisian Huawei bergabung dengan Li Automobile

Li Automobile merekrut ketua baru untuk perniagaan penyelidikan dan pengembangan teknologi yang berpandangan ke depan-Xie Yan, mantan naib presiden bahagian perisian BG pengguna Huawei dan ketua bahagian OS terminal——36krDilaporkan pada 30 Ogos.

Xie telah bergabung dengan Lee Automobile sebagai ketua jabatan penyelidikan dan pengembangan sistemnya, kedua setelah Li Xiang, pengasas dan CEO Lee Automobile.

Xie kini bertanggungjawab untuk jabatan penyelidikan dan pembangunan sistem, yang memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan pelbagai teknologi pintar yang mendasari, termasuk sistem operasi dan platform aritmetik yang dikaji oleh Li Automobile. Perlu diperhatikan bahawa sumber mendedahkan bahawa perniagaan platform aritmetik Li Automobile juga merangkumi projek cip memandu pintar yang dikembangkan sendiri. Projek cip yang dikembangkan sendiri mempunyai pasukan berpuluh-puluh orang dan mempunyai jadual pengeluaran besar-besaran yang jelas.

Banma, penyedia sistem operasi kereta pintar, didasarkan pada AliOS Alibaba (sebelumnya dikenali sebagai Alibaba YunOS). Xie adalah ahli teras pasukan AliOS dan telah berkhidmat sebagai pengurus besar, ketua arkitek dan jawatan pengurusan lain.

Pada tahun 2016, produk Banma digunakan pada Roewe RX5. Versi kereta AliOS yang digunakan disesuaikan secara mendalam pada AliOS yang asli. Pada tahun 2019, AliOS dan Banma disatukan, dan AliOS disuntik ke Banma sebagai aset teknologi. Banyak kakitangan AliOS juga mengundurkan diri dalam proses tersebut, dan Xie Yan adalah salah seorang dari mereka.

Setelah meninggalkan Alibaba, Xie bergabung dengan perniagaan HarmonyOS Huawei dengan cara yang rendah, berkhidmat sebagai naib presiden kumpulan perniagaan pengguna dan bahagian perisian, ketua bahagian OS terminal, dan ketua arkitek OS pintar yang diedarkan. Tetapi pada awal 2022, Xie meninggalkan Huawei untuk melihat pembuatan kenderaan sebagai perhentian seterusnya dalam kariernya.

Mengenai sama ada Li Automobile akan mengembangkan cipnya sendiri, Li Xiang berulang kali menyatakan bahawa “prasyarat untuk mengembangkan cip adalah memahami algoritma.” Li Auto, sistem pemanduan pintar yang dikembangkan sendiri telah beroperasi selama lebih dari satu tahun, dan telah mewujudkan pengetahuan dan sistemnya sendiri dalam bidang algoritma.

Lihat juga:Lee Automobile Chip R & D dan Pangkalan Pengeluaran Memulakan Pembinaan

Pengilang kereta tenaga baru semakin mengembangkan cip bebas. Pasukan cip yang dikembangkan sendiri oleh NIO berada di bawah Bai Jian, naib presiden perkakasan pintar, dan firma itu telah merekrut banyak orang dari Huawei, Alibaba‘s Damo College dan Nvidia. Xiaopeng Motors juga telah menubuhkan pasukan di China dan Amerika Syarikat untuk mempromosikan projek penyelidikan cip dalaman. Ia telah membincangkan kerjasama dengan syarikat cip antarabangsa Marvell.