Bekas jurutera Tesla Cao Guangzhi bergabung dengan Pegasus permulaan memandu sendiri

Pada 23 Ogos, bekas jurutera Apple Zhang Xiaolang mengaku mencuri rahsia perdagangan jabatan kereta Apple.Percubaan ini membawa perhatian negatif kepada Xiaopeng Motors. Cao Guangzhi, bekas jurutera Tesla dan bekas ketua persepsi di Xiaopeng Motors, bergabung dengan Pegasus, permulaan pemanduan autonomi China, yang sekali lagi menjadi tumpuan. Cao Guangzhi juga terlibat dalam tuduhan pencurian komersial.

Menurut laporan media tempatanAI4Auto, Cao Guangzhi disaman oleh Tesla sejurus dia menarik diri dari syarikat itu dan bergabung dengan Xiaopeng Motors. Yang terakhir menjawab bahawa Cao akan bercuti kemudian.Cao Cao akhirnya mencapai penyelesaian dengan Tesla, mengelakkan lebih banyak pertikaian undang-undang dengan syarikat ituKemudian, setelah meninggalkan Xiaopeng Motors, Cao terus menjadi CTO Aote Intelligent Technology, sebuah syarikat tersenarai saham A yang beribu pejabat di Shenzhen, dan kemudian bergabung dengan Pegasus, sebuah syarikat memandu sendiri yang ditubuhkan pada bulan November 2021.

Walaupun Pegasus ditubuhkan tidak lama lagi, ia telah menarikWang Jingao (John), Pengurus Besar Apollo Autonomous Driving America dan Naib Presiden Baidu, Zhou Zebin, mantan pengarah pemanduan autonomi Evergrande Automobile, dan pakar terkenal lain dalam industri pemanduan autonomi. Ketika Wang Jianmin mengumumkan penyertaannya pada bulan Mac tahun ini, Pegasus mendedahkan bahawa pasukan teknikal pada masa ini mempunyai sekitar 100 orang. Boleh dikatakan permulaan memandu sendiri yang paling pesat berkembang pada tahun 2022.

(Kredit gambar: Pegasus)

Menurut data syarikat, Pegasus memfokuskan pada pemanduan autonomi L4-L5 yang terlibat dalam bidang mudah alih dan pengangkutan. Syarikat ini menyediakan penyelesaian komprehensif lintas platform dalam tiga senario aplikasi utama logistik trunk, pengangkutan bandar, dan pengangkutan penumpang. Pada masa ini, pusat R&D telah didirikan di Shanghai dan Shenzhen domestik dan Silicon Valley di Amerika Syarikat. 70% daripada pasukan syarikat telah terlibat dalam bidang automotif selama lebih dari 10 tahun.

Lihat juga:Pengasas Teknologi Biren menubuhkan syarikat pemanduan autonomi L4

Sebagai tambahan kepada bakat, modal juga memihak kepada firma. Tiga bulan selepas penubuhannya, syarikat itu mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan malaikat bernilai ratusan juta yuan. Pelabur merangkumi sejumlah VC terkenal, termasuk GL Ventures sebagai pelabur utama, diikuti oleh Walden International, V Fund, Green Pine Capital Partners dan Country Garden Ventures. Pada masa ini, skala pembiayaannya telah melebihi 2 bilion yuan.

Biren Technology
Zhang Wen (Sumber: Teknologi Biren)

Perkembangan pesat Pegasus berkait rapat dengan pengasasnya Zhang Wen, yang juga ketua dan pengasas syarikat reka bentuk cip Biren Technology. Beliau telah menjadi peguam kanan dan pengurus besar dana ekuiti swasta di Wall Street, dan telah mengambil bahagian dalam pengambilalihan dana ekuiti swasta berjumlah $17.6 bilion. Di samping itu, beliau berkhidmat sebagai presiden SenseTime, memberinya pemahaman yang mendalam tentang industri secara keseluruhan.

Pada masa ini, Pegasus telah melancarkan teknologi yang dikembangkan sendiri termasuk teknologi pra-fusion multi-sensor, rangkaian neural multi-modal dan multi-tasking, sistem simulasi visual, HD-Mapping gabungan pelbagai sumber, dan kedudukan autonomi. Pada bulan Mac tahun ini, ia mencapai perjanjian kerja dengan Nvidia, dan platform pengkomputeran pemanduan automatik L4 yang dihasilkan secara besar-besaran akan dilengkapi dengan Nvidia’s DRIVE Hyperion.